Președintele CNAS: Medicii de familie pot acorda noi servicii pentru pacienții din liste proprii

0
53

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a precizat, marți, că medicii de familie pot acorda noi servicii, conform curriculei de pregătire, pentru pacienții din liste proprii, după intrarea în vigoare a noului contract-cadru.

”Aceste servicii se referă la spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, colocvial monitorizarea Holter, măsurarea indicelui de presiune gleznă-braț, precum și efectuarea și interpretarea electrocardiogramei pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate”, a anunțat președintele CNAS, într-o conferință de presă.

De asemenea, numărul de consultații la domiciliu acordate de medicii de familie va crește la o consultație pe lună în cazul pacienților cu boli cronice, față de patru consultații pe an, cum este în prezent.

Ad in title

”În prezent sunt patru consultații pe an. Practic, este prevăzută această creștere tocmai pentru a stimula monitorizarea pacienților cu boli cronice. De asemenea, pacienții cu boli cronice pe perioada stării de alertă pot beneficia de două consultații pe lună la medicul de familie”, a mai spus Adrian Gheorghe..

Totodată, pacienții cu afecțiuni cronice pot beneficia în continuare de consultații la distanță acordate de medicii de familie și de medicii din alte specialități din ambulatoriul clinic.

”De asemenea, terapiile psihiatrice și serviciile conexe actului medical furnizat de psiholog și logoped pot fi acordate și la distanță. Îngrijirile paliativele  la domiciliu pot fi recomandate și de medicii de familie aflați în relație contractuală cu Casele de asigurări de sănătate”, a mai precizat președintele CNAS.

Articolul precedentGCS: 73  cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și șase decese, în ultimele 24 de ore
Articolul următorNoul contract-cadru: Măsură de susținere a recuperării celor care au trecut prin boala COVID-19