Raed Arafat: Posibilitatea de a avea la un moment dat un val nou există, nimeni nu poate să o nege

0
252

„N-ar trebui să avem un val patru pentru că vaccinuri avem, capacitate să vaccinăm este și chiar ar trebui să ne vaccinăm”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), la finalul ședinței de Guvern de joi.

Șeful DSU atrage atenția că apariția valului patru al pandemiei depinde foarte mult de numărul persoanelor vaccinate.

„Cu cât ne vaccinăm mai mulți, reducem acest risc. Dacă rămânem mai puțini vaccinați, iar dorinta de a ne vaccina rămâne una scăzută, (…) și nu există nicio limitare, posibilitatea să avem un val nou există. Nimeni nu poate să-l nege, iar aici depindem nu doar de evoluția pandemică în plan național, ci și de cea la nivel mondial”, a declarat Raed Arafat.

Pentru persoanele care încă nu au reușit să se vaccineze până în acest moment, șeful DSU are un mesaj foarte clar.

„Sfatul de a ne vaccina rămâne sfatul numărul unu pentru noi dacă vrem să nu ajungem într-o fază de un vârf nou în următoarea perioadă”, a precizat Raed Arafat.

Întrebat dacă se pregăteşte un scenariu cu măsuri care nu au mai fost luate până acum în cazul aparţiei unui focar de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, Raed Arafat a răspuns: „Dacă apare un focar, cu toate forţele (…) vom face tot posibilul ca acesta să fie limitat”.

„Măsurile care se iau depind ce înseamnă focarul, dacă ştim sigur că este această tulpină şi orice focar trebuie să ne atragă atenţia. Dacă apare un focar trebuie să ne atragă atenţia şi să fie secvenţiat să vedem dacă e tulpină nouă. Avem Delta şi avem Delta plus, care se pare că e mai agresivă decât tulpina Delta. Deci asta este o problemă cu care ne vom confrunta în continuare cât este pandemie pe plan mondial. Există măsuri care se iau (…) La acest moment, legislaţia (…) are prevederi care ne permite să luăm măsuri chiar imediate dacă este necesar”, a afirmat şeful DSU.

Articolul precedentO femeie din Argeș, care a murit în spital, confirmată ulterior cu varianta Delta a SARS-CoV-2
Articolul următorFără mască la birou, de la 1 iulie. În ce condiții se aplică măsura