Spitalul „V. Babeș” Timișoara va avea primul aparat PET-CT din zona de Vest a țării, dintr-o unitate de stat

0
80

Ministerul Sănătății a alocat fonduri necesare achiziționarii primului aparat PET-CT din zona de Vest a țării, dintr-o unitate sanitară din sistemul public de sănătate, valoarea investiției fiind de 13.138.000 de lei, după cum au anunțat reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Aparatul permite diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea pacienților cu diferite forme de cancer.

Potrivit aceleiași surse, 90% din fonduri sunt alocate de Ministerul Sănătății, iar 10% de la bugetul local al Primăriei Timișoara.

Ad in title

Contractul cadru a fost semnat încă de anul trecut, iar acum, după alocarea bugetară, urmează achiziția echipamentului și amenajarea spațiului unde va fi amplasat aparatul. Scanarea PET-CT permite creșterea acurateții, dar și stabilirea cu certitudine a diagnosticului pacienților care prezintă formațiuni tumorale. Examinarea PET-CT duce la obținerea unor informații complete despre localizarea, forma și dimensiunile formelor canceroase, dar și despre metabolismul acestora. Investigația este superioară unui examen imagistic de tip Computer Tomograf și reprezintă una dintre cele mai avansate metode de investigație imagistică, au explicat reprezentanții unității medicale.

“Cu ajutorul acestei investigații reușim o diagnosticare precoce a formelor tumorale, vedem activitățile metabolice ale țesuturilor și putem să identificăm tipul de cancer, uneori chiar înainte ca modificările structurale să se producă, localizarea acestuia și posibilele metastaze. De asemenea, după terminarea chimio sau radioterapiei, analiza imagistică cu ajutorul PET-CT-ului ne poate spune dacă tratamentul a avut succes. Investigația se face prin injectarea în organismul pacientului a unei molecule de glucoză radioactivă care, prin fluorescență, permite identificarea zonelor cu probleme”, a declarat SL. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Perioada de implementare a proiectului este finalul anului 2021.

“Aș vrea să mulțumesc atât Ministerului Sănătății pentru suma de peste 11 milioane de lei alocată acestui proiect, cât și Primăriei Timișoara pentru partea de 10 la sută de cofinanțare. Peste câteva zile vom demara operațiunea de reconstrucție a clădirii unde funcționează acum centrul antifumat. Vom păstra parte din clădire, dar o vom inălța și recompartimenta. Va fi o clădire P+1 care va include atât spațiul destinat aparatului, cât și birouri și săli de consultații. Termenul este foarte scurt. Dar avem încredere că firma care a câștigat licitația își va respecta angajamentul’, a declarat prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Principalii beneficiari ai investigațiilor imagistice realizate cu ajutorul PET-CT-ului vor fi pacienții suspectați de cancer pulmonar, dar analizele imagistice vor putea fi făcute in viitor și pacienților cu alte boli neoplazice.

 

Articolul precedentIncendiu Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” Iaşi: Se continuă dezinfectarea zonei afectate
Articolul următorOrdin pentru modificarea procedurilor de funcționare a dosarului electronic al pacientului, publicat în MO