Prof. dr. Cătălin Cîrstoiu: Din decembrie încoace, are loc o vaccinare în plin focar epidemic

0
292

Prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” din București, a declarat, în cadrul celei de-a doua ediții a Maratonului Vaccinării de la București că, din decembrie încoace, are loc o vaccinare în plin focar, așa încât trebuie să avem un efort conjugat dacă ne dorim o viață normală.

Prof. dr. Cătălin Cîrstoiu a amintit că, la fel ca și azi, în anul 1910, în războiul bulgaro-turc, România experimenta în epidemia de febră tifoidă, vaccinarea în plin focar epidemic, fiind unul dintre cele mai reușite experimente din epidemiologia mondială.

„Undeva pe la 1910, România scria un lucru puțin știut și cred că e demn de știut, și anume, în războiul bulgaro-turc, experimenta în plină epidemie de febră tifoidă, vaccinarea în plin focar epidemic. A fost unul dintre cele mai reușite experimente din epidemiologia mondială, consemnat în toate cărțile de epidemiologie. Dacă revenim în 2021, cred că vă sună cunoscut ce se întâmplă aici, din decembrie încoace, o vaccinare în plin focar, așa încât trebuie să avem un efort conjugat, pentru că dacă ne dorim cursuri, școală, o viață normală, o interacțiune normală între oameni, avem un singur scop: să creștem procentul de vaccinare, dincolo de acea limită a imunizării unei mase populaționale care să permită o viață cât de cât normală.

A doua ediție a Maratonului Vaccinării București, organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din Capitală, își propune creșterea numărului de persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2.

O premieră în cadrul celei de-a doua ediții a Maratonului Vaccinării București o reprezintă administrarea vaccinului Johnson&Johnson, ce se efectuează într-o singură doză, după cum au anunțat organizatorii. Astfel, toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani și doresc să se vaccineze o pot face fie cu vaccinul Pfizer, fie cu vaccinul Johnson & Johnson.

De asemenea, toți cei vaccinați cu prima doză în cadrul ediției I a Maratonului Vaccinării București sunt așteptați pentru rapel.

Ediția a doua a Maratonul Vaccinării București se va desfășura atât la Sala Palatului, cât și la Biblioteca Națională a României, unde vor fi amenajate un total de 50 de fluxuri de vaccinare.

Astfel, timp de 3 zile, 24 de ore din 24, peste 1.000 de medici, studenţi, asistenţi medicali și personal administrativ vor participa pe bază de voluntariat la această acțiune.

În cadrul primei ediții a Maratonului Vaccinării, care a avut loc în perioada 7 – 10 Mai, s-au vaccinat 20.360 de persoane cu prima doză de vaccin Pfizer.

 

Articolul precedentProf. dr. Viorel Jinga: Persoane vaccinate în străinătate au făcut rapelul la Maratonul de la București
Articolul următorVaccinul Pfizer pentru copiii între 12 şi 15 ani, autorizat de EMA