Vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca, eficacitate de 85%-90% în Marea Britanie

0
96

Public Health England (PHE) a anunţat, joi, că vaccinul anti-COVID-19 Oxford/AstraZeneca are, după administrarea celei de-a doua doze, o eficacitate între 85% şi 90% împotriva bolii simptomatice, în urma analizei efectuate după administrarea acestui vaccin în rândul populaţiei britanice, relatează Reuters.

Conform aceleiaşi analize, a fost remarcată o uşoară diminuare a eficacităţii la zece săptămâni după prima doză. Pentru a vaccina cât mai multe persoane într-un timp cât mai scurt, Marea Britanie a mărit la 12 săptămâni intervalul dintre doze, deşi, de exemplu, Pfizer nu recomandă acest lucru pentru vaccinul său.

Acest interval a fost redus săptămâna trecută la opt săptămâni pentru persoanele în vârstă de peste 50 de ani, pentru a le oferi o protecţie sporită celor vulnerabili, în contextul îngrijorărilor privind răspândirea variantei indiene B.1.617.2 a coronavirusului SARS-CoV-2.

Încă 457 de noi cazuri de infectare cu această variantă au fost confirmate, joi, în Marea Britanie, astfel că numărul acestora a urcat în această ţară la 3.424 faţă de miercuri. Numărul noilor cazuri de COVID-19 confirmate, joi, în Marea Britanie, indiferent de variantă, este de 2.874.

Varianta indiană B.1.617 grupează trei sub-variante distincte (B.1.617.1, B.1.617.2 şi B.1.617.3), cu unele mutaţii comune şi altele diferite, B.1.617.2 fiind cea care se răspândeşte în Marea Britanie.

Principalul responsabil sanitar al guvernului de la Londra, Chris Whitty, a avertizat, vineri, că această variantă este şi mai transmisibilă decât varianta britanică a coronavirusului (B.1.1.7 – varianta Kent) şi, în timp, ea va deveni dominantă, la fel cum s-a întâmplat cu varianta britanică.

Articolul precedentCoronavirus: Campania de vaccinare, deschisă pentru toţi adulţii din Franţa, din 31 mai
Articolul următorAcord asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19: De când ar putea să devină operaţional