Ministrul Sănătăţii: Cercetarea disciplinară a responsabililor care monitorizau datele raportate

0
677

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat luni că se vor lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a responsabililor din cadrul ministerului care monitorizau datele raportate în contextul pandemiei de coronavirus.

„Aţi întrebat de ce nu au fost evaluate periodic. Tocmai în mandatul lui Vlad Voiculescu au fost evidenţiate diferenţele dintre cele două baze de date, diferenţe care, aşa cum aţi văzut şi în raport, s-au accentuat în acele perioade în care valurile pandemice au fost mai importante. Aţi întrebat de intervenţiile în baza de date din luna martie. Acele modificări care au fost realizate după ce colegii mei au observat diferenţele urmăreau tocmai asigurarea corectitudinii datelor prin chei de verificare la STS. Nu îngreunau raportarea. Au fost excluse foarte multe din câmpurile care erau greu de completat. Aţi întrebat de responsabilul din cadrul Ministerului Sănătăţii, de responsabilii din cadrul Ministerului Sănătăţii care priveau tocmai monitorizarea datelor raportate. Responsabilul din cadrul Ministerului Sănătăţii este un comitet numit în mandatul precedent lui Vlad Voiculescu şi vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora”, a spus Mihăilă, la „Ora Guvernului”.

Ioana Mihăilă a afirmat că nu s-a tergiversat publicarea datelor privind decesele de COVID-19, ci au fost solicitate clarificări, întrucât „primează exactitatea şi nu rapiditatea”.

„Aţi întrebat dacă numărul de decese a influenţat măsurile de restricţie. Măsurile de restricţie, aşa cum ar trebui să ştiţi, au fost luate pe baza valorilor incidenţei care au fost raportate. Aţi întrebat de ce tergiversăm publicarea datelor. Vă răspund că pentru publicarea datelor nu am tergiversat, ci am solicitat şi am primit clarificări. Pentru că pentru noi primează exactitatea datelor şi nu rapiditatea comunicării lor”, arătat reprezentantul MS.

Referindu-se la spitale, Mihăilă a spus că a cerut unităţilor medicale să reducă numărul de paturi COVID şi „să permită accesul pacienţilor non COVID”.

„Avem în plan, deja am publicat ordinul care modifică fluxurile din spitalele COVID şi am solicitat atât spitalelor, cât şi direcţiilor de sănătate publică să îşi reducă numărul de paturi COVID şi să permită accesul pacienţilor non COVID, astfel încât în această perioadă în care pandemia ne lasă să răsuflăm aceşti pacienţi să aibă acces la servicii de sănătate”, a mai arătat ministrul.

Ea a spus că nu se va începe o „vânătoare a vinovaţilor”, dar are la dispoziţie informaţiile „necesare pentru a lua măsurile care se impun”.

Ioana Mihăilă a recunoscut că sistemul are „sincope” şi a spus că se va face reformă în sistemul de sănătate.

„În final spuneţi că vă pasă de oameni, dar alegeţi să politizaţi drama celor care au murit, care au suferit sau care au avut pe cineva drag în familie şi care au suferit de la debutul pandemiei. Vorbiţi de banii din consiliile de administraţie şi funcţii la stat, dar aţi avut în ultimii zece ani trei miniştri anchetaţi şi condamnaţi pentru corupţie. Nu vom începe o vânătoare a vinovaţilor, dar avem la dispoziţie informaţiile necesare pentru a lua măsurile care se impun şi avem încă o dată dovada că sistemul are sincope şi că reforma este necesară. Şi asta vrem să facem – reformă în sistemul de sănătate”, a susţinut ministrul.

Articolul precedentMinistrul Sănătăţii, despre limitarea purtării măştii în interior
Articolul următorEMA recomandă extinderea la 31 de zile a perioadei de stocare la frigider a vaccinului Pfizer