Sanofi: Rezultate pozitive ale unui studiu clinic de fază 2 pentru un vaccin-candidat împotriva COVID-19

0
202

Compania franceză Sanofi a publicat luni rezultate pozitive ale unui studiu clinic de fază 2 pentru principalul său vaccin-candidat împotriva COVID-19, dezvoltat în colaborare cu grupul britanic GSK, după un prim eşec înregistrat la finalul anului 2020, care a determinat o întârziere de mai multe luni a lansării pe piaţă a unui astfel de ser, informează AFP.

Rezultatele intermediare ale noului studiu clinic (realizat pe oameni) de fază 2 arată că administrarea vaccinului produs de Sanofi „induce producţia unor concentraţii ridicate de anticorpi neutralizanţi la adulţi, la toate grupele de vârstă, la niveluri comparabile cu cele observate la persoanele care s-au recuperat după maladia COVID-19”, a precizat compania franceză într-un comunicat publicat luni.

Un studiu clinic de fază 3, reprezentând ultima etapă a testelor realizate pe oameni înainte de potenţiala autorizare a acestui vaccin – bazat pe proteine recombinate – ar trebui să înceapă în săptămânile următoare, a precizat compania Sanofi, care va lansa în paralel şi producţia noului ser.

Acel studiu va evalua două formule de vaccin, în special împotriva variantei din Wuhan şi a variantei sud-africane, a precizat grupul francez. În timpul studiului clinic de fază 2, vaccinul-candidat a fost testat doar pe varianta Wuhan, potrivit Agerpres.

Rezultatele intermediare au arătat o seroconversie (producţia de anticorpi) în 95% până la 100% din cazuri după administrarea celei de-a doua doze, la toate grupele de vârstă (18-95 ani) şi pentru toate dozajele studiate.

Totodată, la participanţii care au trecut deja prin infecţia COVID-19, o singură doză de vaccin a generat producţia unor concentraţii ridicate de anticorpi neutralizanţi, „ceea ce subliniază solidul interes potenţial pe care îl reprezintă dezvoltarea acestui ser pentru vaccinarea cu doze de rapel”, au afirmat reprezentanţii companiei Sanofi.

Un prim studiu clinic a ajuns la sfârşitul anului 2020 la concluzia unui răspuns imunitar insuficient. Laboratorul francez a trebuit să amâne astfel lansarea vaccinului potenţial pentru cel de-al patrulea trimestru al anului 2021, în contextul în care compania dorea să lanseze serul pe piaţă la jumătatea acestui an.

Întârzierea a stârnit polemici aprinse în Franţa, sindicatele companiei criticând cele 400 de locuri de muncă care urmează să fie desfiinţate în domeniul cercetării.

Mai multe laboratoare şi companii de biotehnologie au lansat deja vaccinuri proprii. În Europa, cele dezvoltate de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech, companiile americane Moderna şi Johnson & Johnson şi grupul britanico-suedez AstraZeneca sunt deja utilizate pe piaţă.

Sanofi dezvoltă în această perioadă un al doilea vaccin-candidat în colaborare cu compania americană Translate Bio, care se bazează pe tehnologia mult mai recentă ARN mesager, folosită în cazul vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna.

În paralel, grupul francez a încheiat acorduri cu alţi producători, precum Pfizer, Johnson & Johnson şi Moderna, pentru a îi ajuta să îşi îmbutelieze vaccinurile proprii.

Articolul precedentToți elevii ar putea merge la școală, de miercuri, în București
Articolul următorGCS a anunțat 392 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus