57 de pacienți, majoritatea femei, tratați pentru HTP în 2024 la „Victor Babeș” Timișoara

0
109

Hipertensiunea pulmonară (HTP) este o alterare funcțională caracterizată prin creșterea anormală a presiunii în vasele de sânge care transportă sângele de la inimă către cei doi plămâni. În condiții normale, presiunea între aceste organe vitale este redusă, tocmai pentru a ușura oxigenarea sângelui în „teritoriul” pulmonar.

Această creștere presională are ca efect o suprasolicitare constantă a cavităților cardiace drepte (ventriculul și atriul drept), care se dilată și cedează în timp, ceea ce duce la apariția insuficienței cardiace drepte și ulterior generale. Drept urmare, fluxul de sânge va fi tot mai sărac în oxigen și mai slab pompat către restul corpului, astfel că HTP este o condiție fatală care conduce la deces prematur.

Incidența globală a HTP este de 1% și poate afecta adulții la orice vârstă, dar este mai frecventă în rândul femeilor. Cea mai mare incidență este întâlnită la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani. În schimb, bărbații peste 65 de ani care dezvoltă HTP sunt uzual cazuri mai severe. Boala poate afecta rar și sugarii, fiind cunoscută sub numele de hipertensiune pulmonară persistentă la nou-născut.

Există mai multe forme arteriale, venoase sau mixte de HTP și peste 50 de boli distincte care, prin diverse mecanisme, conduc la această alterare funcțională. Cel mai frecvent, în 90% din cazuri, HTP este cauzată de bolile cronice ale inimii sau ale plămânilor, fibroze, emfizem, sindrom de apnee în somn. Sunt însă și forme de HTP asociate bolilor autoimune, sclerodermiei, polimiozitei, emboliilor pulmonare, infecțiilor, bolilor hepatice.

Un subtip aparte este reprezentat de HTP arterială primitivă, o boală rară ce se prezintă ca o afectare directă a vaselor arteriale pulmonare, fără o cauză evidentă, cel mai posibil cu componentă genetică.

La debut simptomele HTP sunt nespecifice, dar acestea devin tot mai evidente în decurs de câteva luni, pe măsură ce boala evoluează. Astfel, simptomul caracteristic este dificultatea la respirație, care devine permanentă, progresivă, la început fiind sesizată doar la efort, ulterior prezentă chiar și în repaus. Asociat apare și constricția toracică, astenia, senzația de amețeală sau chiar leșinul (lipotimia), învinețirea feței și a buzelor, edemele (umflarea picioarelor), palpitațiile, creșterea pulsului.

Confirmarea HTP implică un demers diagnostic complex, începând cu electrocardiograma, ecocardiografia, teste respiratorii, imagistice și de laborator. HTP implică o evaluare multidisciplinară și un consult cât mai rapid al pacientului într-un centru de expertiză dedicat acestei patologii.

„În cadrul Spitalului Victor Babeș Timișoara, funcționează, încă din 2008, singurul centru din zona de vest a țării acreditat pentru această boală.
În 2024 au fost tratați 57 de pacienți cu HTP arterială, dintre care 19 au fost cazuri noi, majoritatea fiind femei.”, informează S.L. Nicoleta Bertici- medic primar pneumolog.

Articolul precedent„Managementul obezității”, tema centrală a celei de-a patra ediții a Congresului Craiova Connects
Articolul următorGalați: Echipamente medicale de ultimă generație pentru salvarea nou-născuților, la Spitalul Județean