Până la 200 de milioane de doze de vaccin antiCOVID Moderna, produse de Sanofi

0
115

Laboratoarele franceze Sanofi vor produce în Statele Unite până la 200 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19 al companiei americane de biotehnologie Moderna ”pentru a satisface cererea mondială”, au anunţat luni cele două societăţi potrivit AFP.

Sanofi va pune la dispoziţia Moderna infrastructura de la sediul său din Ridgefield, New Jersey, pentru ”operaţiunile de umplere şi finalizare a până la 200 de milioane de doze din vaccinul său COVID-19” începând din luna septembrie, potrivit companiei franceze, care iniţiază astfel cel de-al treilea parteneriat cu producători concurenţi din domeniul vaccinurilor, după cele cu Pfizer/BioNTech şi Johnson&Johnson.

”Sanofi e una dintre puţinele companii care sporeşte numărul parteneriatelor industriale pentru a îmbunătăţi aprovizionările la nivel mondial cu vaccinuri împotriva COVID-19 şi accesul la aceste vaccinuri în condiţii echitabile, continuând în paralel dezvoltarea a două dintre propriile vaccinuri împotriva acestei afecţiuni”, a anunţat directorul general, Paul Hudson, citat într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Ad in title

”Această producţie suplimentară ne va permite să continuăm creşterea capacităţilor noastre din Statele Unite”, a subliniat la rândul său Juan Andres, director de operaţiuni tehnice în cadrul Moderna.

Compania franceză s-a aflat recent sub tirul criticilor, după ce principalul său proiect de vaccin – în colaborare cu britanicii de la GSK – a înregistrat o întârziere de mai multe luni. Prevăzut iniţial pentru jumătatea lui 2021, urmează să fie în cele din urmă disponibil la sfârşitul anului.

De asemenea, un studiu clinic a demarat în luna martie pentru cel de-al doilea vaccin-candidat al său, dezvoltat împreună cu compania Translate Bio. Acesta din urmă este bazat pe tehnologia inovatoare ARN mesager, aceeaşi ca şi cea utilizată pentru vaccinurile Moderna şi Pfizer.

Sanofi preconizează să ajute Pfizer pentru a produce 125 de milioane de doze destinate Uniunii Europene şi să participe la producţia vaccinului Johnson&Johnson la sediul său de la Marcy-l’Etoile (Rhône), la un ritm de circa 12 milioane de doze lunar.

Alianţele în vederea accelerării producţiei de vaccinuri deja aprobate se multiplică între laboratoarele concurente. Astfel, vaccinul companiei germane Curevac, care colaborează deja cu GSK, va beneficia de ajutorul germanilor de la Bayer şi de cel al elveţienilor de la Novartis. Aceştia din urmă vor sprijini de asemenea producţia vaccinului Pfizer-BioNTech.

De cealaltă parte a Atlanticului, gigantul american Merck va participa, la rândul său, la producţia vaccinului Johnson & Johnson.

Articolul precedentPremierul Florin Cîţu, despre reluarea cursurilor în şcoli, după vacanţa de Paşte
Articolul următorPersoanele vaccinate ar putea să nu poarte mască la reluarea spectacolelor în săli, în programul-pilot