Când ar putea începe în România vaccinarea cu serul Johnson & Johnson

0
13

Ministerul Sănătăţii a informat, vineri, că vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul Johnson & Johnson ar putea începe în România la jumătatea lunii aprilie.

Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză, ceea ce, potrivit Ministerului Sănătăţii, constituie un avantaj atât logistic, cât şi din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt.

Datele preliminare din studiul clinic privind vaccinul Johnson & Johnson arată că acesta are o eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice, reducând semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate.

Astfel, din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19, în timp ce din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19.

De asemenea, la 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0%.

Studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfăşurat în mai multe ţări, inclusiv Africa de Sud şi Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv.

Vaccinul este dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson.

În paralel, se află încă în desfășurare un alt studiu clinic pentru a evalua eficiența unei scheme cu două doze de vaccin anti-COVID-19, potrivit sursei citate.

Vicepreşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea anti-COVID (CNCAV), Andrei Baciu, a declarat marţi, 23 martie, că primele doze de ser produs de Johnson&Johnson vor sosi în România cel mai probabil în luna aprilie, urmând să fie livrate în jur de 100.000.

Articolul precedentTrei noi unităţi de producţie pentru vaccinuri anti-COVID-19, autorizate de EMA
Articolul următorDr. Beatrice Mahler: Fără testare rapidă şi rapid, nu vom reuşi să stabilizăm creşterea numărului de cazuri