Dr.Gheorghiță: Nu este recomandat tratamentul anticoagulant înainte de vaccinare

0
294

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că este “aproape imposibil” de stabilit o legătură de cauzalitate între vaccinul AstraZeneca și apariția trombozei după imunizare, având în vedere că au fost raportate doar 13 cazuri la 20 de milioane de europeni vaccinați.

Col.dr. Valeriu Gheorghiță a atenționat că nu este recomandat tratamentul anticoagulant înainte de vaccinare.

“La acest moment nu se recomandă tratamentul preventiv cu anticoagulant. Din datele centralizate de Agenția Europeană a Medicamentului, vorbim de aproximativ 13 cazuri de tromboză venoasă de sinus cerebral, ceea ce înseamnă, din 20 de milioane de persoane vaccinate la nivel european și în Marea Britanie, este aproape imposibil de făcut o legătură de cauzalitate între vaccin, vaccinare și apariția acestor fenomene extrem de rare. De aceea, în recomandările și în precauțiunile care vor fi menționate în prospect, cred că ce este mai important este să transmitem persoanelor care sunt eventualele semne de alarmă care să îi determine să solicite un consult medical după vaccinare. Vorbim de situații extrem de rare, însemnând 3, 4, 5 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate. În condițiile în care suntem în plină pandemie și știm foarte bine că avem un număr mare de cazuri asimptomatice și că această infecție cu Sars-CoV-2 evoluează cu un status pro-trombotic este foarte greu de spus care este nivelul de risc de apariție a acestor evenimente trombotice la populația actuală, în context pandemic și care este aportul, dacă există un aport, pe care îl aduce vaccinul”, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, la un post de televiziune.

Articolul precedentUtilizarea vaccinului AstraZeneca, suspendată în Finlanda, ca ”măsură de precauţie”
Articolul următorProf.dr. Săndesc, despre demisia comunității ATI și organizarea ca grup care să ofere servicii spitalelor