Avocatul Poporului îi cere lui Şerban Bubenek un punct de vedere privind contenționarea pacienților

0
25

Avocatul Poporului cere preşedintelui Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Şerban Bubenek, un punct de vedere privind necesitatea reglementării la nivel naţional a contenţionării pacienţilor internaţi în alte secţii decât cele de Psihiatrie.

În solicitarea postată, joi, pe site-ul Avocatului Poporului, Şerban Bubenek (foto), este rugat să comunice opinia sa privind necesitatea emiterii la nivel naţional a unui ghid privind contenţionarea pacienţilor internaţi în alte secţii decât cele de Psihiatrie şi a reglementării tot la nivel naţional a unei proceduri care să prevadă criteriile în baza cărora se poate dispune contenţionarea, durata maximă a acesteia, dispozitivele care pot fi utilizate, intervalul de timp la care trebuie să se verifice starea pacientului contenţionat, conduita obligatorie a personalului medical, etc.

Avocatul Poporului menţionează că s-a sesizat din oficiu plecând de la declaraţiile unei foste asistente de la Spitalul Judeţean Sibiu, preluate în presă, referitoare la faptul că la secţia de terapie intensivă a unităţii pacienţii cu COVID ar fi legaţi de paturi, cu răni la mâini din cauza feşelor şi sedaţi cu anestezice şi sedative extrem de puternice pentru a nu se mai agita.

Avocatul Poporului precizează că Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 488/2016 de aprobare a normelor de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 reglementează în detaliu contenţionarea pacienţilor cu afecţiuni psihice. În cazul pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie nu există o reglementare similară, prevede solicitarea Avocatului Poporului.

Pe 11 martie, Avocatul Poporului a cerut ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel naţional a contenţionării pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie.

Articolul precedentLucrări de mentenanţă la Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate
Articolul următorEMA: Vaccinul AstraZeneca, sigur și eficient. Nu este asociat cu un risc crescut al trombozelor