Gheorghiță: Se poate avea în vedere o perioadă de pauză la domiciliu după imunzarea cu vaccinul AstraZeneca

0
27

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a declarat, marți seară, că persoanele care urmează să se imunizeze cu vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 pot lua în calcul o perioadă de 1-2 zile de repaus la domiciliu după inocularea serului, pentru a controla mai bine eventualele reacții adverse.

Gheorghiță a maiprecizat că, spre deosebire de vaccinul anti-COVID Pfizer, unde rapelul înregistrează reacții mai puternice comparativ cu prima doză, în cazul serului AstraZeneca reacțiile după rapel sunt mai slabe ca intensitate comparativ cu prima doză.

„Pentru acest tip de vaccin care este mai reactogen și are o frecvență mai mare a reacțiilor adverse se poate avea în vedere o perioadă de pauză la domiciliu pentru a exista un control mai bun a stării generale. Nu toate persoanele care sunt vaccinate dezvoltă astfel de reacții adverse. Sunt raportate 10 persoane la 1000 de doze administrate (reacții adverse semnificative raportate, n.red.). (…) După prima doză apar anticorpi și intensitatea reacțiilor este mai mică (la vaccinul AstraZeneca, n.red.)”, a declarat Valeriu Gheorghiță, marți seară, la un post de televiziune.

Articolul precedentCîmpeanu: Testarea antigen rapidă în şcoli a mers foarte prost. Unii părinţi au considerat testele invazive
Articolul următorStudiu: Vaccinarea anti-COVID-19 a gravidelor ar putea oferi protecţie copiilor