Tratament intervențional utilizat în premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

0
124

Reprezentanţii Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca au anunţat că trei pacienți au beneficiat de un tratament intervențional utilizat în premieră în unitatea medicală, respectiv tehnica de rotablație coronariană, care a permis tratamentul unor leziuni calcifice complexe, de care sufereau cei trei pacienți.

Potrivit reprezentanţilo Spitalului, din cauza durității leziunilor, ele nu pot fi tratate prin tehnici convenționale de dilatare şi stentare.

„În cazul rotablației, cateterul este o „mini-freză”, cu un vârf de diamant, care poate ajunge la 160.000 rotații/ minut, sub acțiunea aerului comprimat. Dispozitivul este introdus percutan în lumenul coronarian și, prin frezarea leziunilor calcifice, se pregătește implantarea stentului (…). Intervenția în premieră a fost realizată de o echipă de medici experimentați, din cadrul Secției Cardiologie II (Cardiologie intervențională), condusă de Conf. Dr. Dan Olinic, medicul șef al secției, cu participarea Dr. Călin Homorodean, Dr. Mihai Ober, Dr. Dan Tătaru şi Dr. Mihail Spînu. Din partea Institutului de Cardiologie CC. Iliescu din Bucureşti, a fost invitat Dr. Marin Postu, ca specialist experimentat în utilizarea rotablaţiei”, se arată într-un comunicat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Potrivit aceleiaşi surse, tehnica nouă introdusă în arsenalul terapeutic al spitalului va contribui la rezolvarea unor cazuri complexe, de pacienți coronarieni cu leziuni grave, care nu pot fi rezolvate prin metode convenționale.

 

Articolul precedentINSP: Probabilitate mare ca varianta britanică a coronavirusului să cuprindă întreg teritoriul României
Articolul următorRusia, acorduri pentru producerea vaccinului anti-COVID-19 Sputnik V cu societăţi din mai multe ţări europene