EMA, despre vaccinul AstraZeneca: Alergiile severe, adăugate la posibilele efecte secundare

0
6
6328009 09.09.2020 A prepares to administer the Russian coronavirus vaccine developed by the Gamaleya Scientific Research Institute of Epidemiology and Microbiology to a volunteer during the third phase of the post-registration clinical trials at a clinic, in Moscow, Russia. On August 11, Russia became the first country in the world to register a vaccine against COVID-19. Vladimir Pesnya / Sputnik

Se așteaptă ca alergiile severe să fie adăugate la lista posibilelor efecte secundare ale vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca – Oxford , după astfel de reacții identificate în Marea Britanie, a declarat, vineri, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), relatează AFP.

Autoritatea de reglementare europeană a declarat că „a recomandat o actualizare a informațiilor despre produs pentru a include anafilaxia și hipersensibilitatea (reacții alergice) ca efecte secundare”.

„Actualizarea se bazează pe o examinare a 41 de rapoarte de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ 5 milioane de vaccinări din Marea Britanie”, a declarat Agenția cu sediul la Amsterdam, în rezumatul comitetului său pentru evaluarea riscurilor de droguri.

„După o analiză atentă a datelor, (comitetul) a considerat că o legătură cu vaccinul este probabil în cel puțin unele dintre aceste cazuri”, a adăugat ea.

EMA, cu toate acestea, a clarificat că anafilaxia, sau ceea ce numește „reacții alergice severe”, a fost deja un „efect secundar cunoscut care poate apărea foarte rar la vaccinuri”.

Informațiile privind vaccinul AstraZeneca / Oxford indică deja faptul că persoanele care primesc injecția trebuie ținute sub „supraveghere atentă timp de cel puțin 15 minute” după administrare, în caz de reacții alergice.

Cu o zi în urmă, EMA a anunţatcă anchetează cu privire la o problemă legată de tulburări de coagularea sângelui, care a determinat Danemarca, urmată de o serie de ţări europene, să suspende folosirea vaccinului dezvoltat de laboratorul britanico-suedez AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

Însă Agenția subliniază că măsura a fost una de precauție până la finalizarea unei investigații complete privind informațiile potrivit cărora unele persoane au dezvoltat cheaguri de sânge după ce li s-a administrat vaccinul dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford.

„Deocamdată nu există indicii că vaccinul a cauzat aceste condiții care nu sunt listate drept efecte secundare ale acestui vaccin”, a afirmat Agenția Europeană pentru Medicamente într-un comunicat.

Articolul precedentNicolae Ciucă: Din 15 martie, centrele de vaccinare anti-COVID ale MApN vor fi deschise și populației civile
Articolul următorCNCAV: Doar 4,5% din persoanele înscrise la vaccinarea cu serul anti-COVID-19 AstraZeneca s-au retras