Ministrul Sănătății, despre vaccinarea anti-COVID-19 a membrilor de familie în centrele MApN

0
380

În centrele proprii ale Ministerului Apărării Naţionale, membrii familiilor personalului pot fi vaccinaţi anti-COVID-19 doar dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite prin strategie, precizează Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Într-o postare pe o rețea de socializare, ministrul Sănătăţii nuanţează informaţiile apărute în presă, conform cărora „…rudele militarilor şi angajaţilor din sistem s-au vaccinat separat pentru că Guvernul a dat o hotărâre în ianuarie, semnată de premier şi de ministrul Voiculescu”.

Totodată, Voiculescu citează textul Hotărârii de Guvern nr. 12 din 20 ianuarie, conform căreia: „Ministerul Apărării Naţionale asigură prin centrele de vaccinare proprii, potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin strategie, vaccinarea personalului propriu şi a membrilor familiilor acestora”.

„‘Potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie. Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a început încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numeşte personal esenţial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau… tot esenţial. Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîţu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului”, a precizat ministrul.

Vlad Voiculescu a menţionat că aceeaşi HG prevedea ca 75% dintre cei vaccinaţi anti-COVID-19 să fie persoane vulnerabile.

„Tot în acel HG am insistat şi premierul a acceptat ca 75% dintre cei vaccinaţi să fie persoane vulnerabile (peste 65 de ani şi persoane cu comorbidităţi), iar restul – toţi restul – să nu fie peste 25%”, se mai arată în postare.

Aproximativ 33.000 de cadre militare, personal al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), veterani şi membri ai familiilor acestora ce au peste 65 de ani sau comorbidităţi (incluşi în categoria a II-a a procesului de imunizare) au fost vaccinaţi anti-COVID-19, arată un comunicat al MApN.

„Până în prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare şi personal civil în activitate în cadrul ministerului. Diferenţa până la 33.000 de persoane, câte au fost imunizate în total, până în prezent, în centrele MApN este reprezentată de veterani de război, pensionari militari şi membri de familie eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbidităţi)”, mai arată sursa citată.

Articolul precedentCâte cadre militare și personal civil din Ministerul Apărării Naţionale s-au vaccinat anti-COVID-19
Articolul următorMinisterul Educaţiei: 545 de angajaţi din învăţământ au fost confirmaţi cu COVID-19, în perioada 1-10 martie