Sesizare la DNA, după incendiul de la Institutul „Matei Balş”. Anunțul premierului

0
621

Guvernul va sesiza DNA în baza concluziilor formulate de către Corpul de control în urma verificărilor declanșate la Institutul „Matei Balş” după incendiul din luna ianuarie, a anunțat, miercuri, premierul Florin Cîțu.

Prim-ministrul Florin Cîţu a precizat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va exista o sesizare la DNA în baza concluziilor formulate de către Corpul de Control în legătură cu incendiul de la Institutul ‘Matei Balş’.

”Am aici o notă de informare privind verificările efectuate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase. Sunt mai multe lucuri pe care le ştiaţi, unul dintre ele că a funcţionat fără autorizaţie de securitate la incendiu, erau câteva neconformităţi  – pereţii căilor de evacuare nu erau rezistenţi la foc, instalaţia de detectare, semnalizare și alarmă nu era cu acoperire totală. Interior – nu sunt prevăzute dispozitive de alarmare optice şi/sau acustice. Sunt mai multe lucruri pe care colegii mei de la Corpul de Control le-au semnalat. O sesizare, da, se face către Direcţia Naţională Anticorupţie şi este vorba de: asigurarea serviciilor în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă cu o firmă ce nu era avizată de IGSU şi nu era organizată pentru a putea asigura cerinţele obligatorii într-o unitate spitalicească cu un număr de 640 de paturi. Acesta este un punct important. Mai era: prezenţa în pavilioanele institutului a aparatelor electrice sau surselor de aprindere care nu intră în categoria aparaturii medicale. Sunt mai multe lucruri”, a arătat premierul, în declaraţia susţinută la finalul şedinţei de guvern.

Florin Cîţu a explicat că a aşteptat ca Ministerul Sănătăţii să vină cu propriile rapoarte.

”Încă nu a venit, de aceea am venit cu acest raport. Ştiu că există un interes foarte mare pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo şi cum putem să corectăm şi să prevenim, mai ales, situaţii pe viitor. Sper să învăţăm din aceste greşeli şi să nu mai existe pe viitor aceste lucruri. Mă aştept, bineînţeles, şi la măsuri. Eu ştiu de la fostul ministru al Sănătăţii că există un plan de măsuri, l-am primit. Aşteptăm cu toţii să vedem cât dintre aceste măsuri au fost implementate”, a mai afirmat premirul.

 

Articolul precedentO nouă tranșă de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca, de 103.200 doze, ajunge joi în România
Articolul următorStudiu: Varianta de coronavirus din Marea Britanie prezintă o rată de mortalitate ”semnificativ mai mare”