Coronavirus: Un lot de vaccin AstraZeneca, oprit de la administrare în Austria, după decesul unei infirmiere

0
461
vaccin, COVID-19
vaccin, COVID-19

Un lot de vaccinuri contra COVID-19 produs de AstraZeneca a fost oprit de la administrare de către autorităţile sanitare austriece, după decesul unei infirmiere, chiar dacă în acest stadiu nu a fost stabilită ”nicio legătură cauză-efect”, transmite AFP.

Victima, în vârstă de 49 de ani şi care primise o doză din lotul respectiv de vaccin la spitalul regional Zwettl (landul Austria Inferioară), a decedat după câteva zile din cauza unor ”grave probleme de coagulare”, a indicat Biroul federal austriac pentru securitatea asistenţei de sănătate (BASG), într-un comunicat publicat duminică seară.

Una dintre colegele sale, în vârstă de 35 de ani, vaccinată cu acelaşi lot, ”a dezvoltat o embolie pulmonară”, dar în prezent este ”pe cale de vindecare”. Conform informaţiilor apărute în presă, ea ar avea totuşi antecedente medicale.

”Ca măsură de securitate, s-a decis să nu se distribuie stocurile restante din acest lot”, a precizat BASG, care a adăugat că desfăşoară toate ”investigaţiile necesare pentru a exclude definitiv orice legătură”.

BASG notează că motivul decesului ”nu face parte din efectele secundare cunoscute” ale vaccinului AstraZeneca, ”pe baza datelor clinice cunoscute” şi a informaţiilor primite la nivel internaţional din partea persoanelor vaccinate.

Rezultatul autopsiei ar urma să fie cunoscut peste câteva săptămâni.

Parchetul regional nu va deschide acţiune în justiţie contra spitalului, potrivit unei purtătoare de cuvânt contactate de AFP, nefiind constatată vreo anomalie la nivel de livrare, stocare sau administrare a vaccinurilor.

Articolul precedentItalia: Administrarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca, autorizată și la persoanele peste 65 de ani
Articolul următorCoronavirus: Un tren de ATI a fost dat în funcţiune în Italia, pentru a diminua presiunea asupra spitalelor