4.733 de candidati la concursul de rezidentiat din acest an. Masura luata in premiera de Ministerul Sanatatii pentru a veni in sprijinul medicilor

0
39

Examenul de Rezidentiat in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie pe anul 2019 va avea loc duminica, 8 decembrie 2019. Ultimele cifre furnizate de Ministerul Sanatatii arata ca, pana la acest moment (cu cinci zile inainte de finalizarea inscrierilor), si-au depus dosarele 4.733 de candidati, iar numarul va continua sa creasca, probabil. 

inscrierea candidatilor a inceput in data de 7 noiembrie si se va finaliza in 19 noiembrie 2019. Acestea se fac tot prin direcţiile de sanatate publica, respectiv prin ministerele cu reţea sanitara proprie. Pentru a veni in sprijinul tinerilor medici, in premiera, Ministerul Sanatatii a prelungit programul de inscriere la directiile de sanatate publica in zilele de sambata, intre orele 09.00 si 14.00. 

La fel ca in anii trecuti, concursul se va desfasura in 6 centre universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, dupa aceeasi metodologie, pe o durata de 4 ore, sub forma de test-grila cu 200 de intrebari. 

Anul acesta sunt scoase la concurs 4710 locuri si posturi pe cele 3 domenii de pregatire. Sunt 3960 locuri si posturi la domeniul medicina, 398 medicina dentara si 256 farmacie si 96 locuri pentru ministerele cu retea sanitara proprie ( MApN, Ministerul Justitiei si MAI). 

Pentru aceasta sesiune, Ministerul Sanatatii a suplimentat cu  558 numarul posturilor si locurilor pe domeniul medicina, fata de numarul de absolventi. 

„Echipa ministerului face eforturi pentru a nu exista disfunctionalitati in procesul de organizare si pentru ca toti candidatii sa beneficieze de conditiile optime de inscriere si desfasurare a concursului. Am cerut ca acest concurs sa se desfasoare in spiritul corectitudinii si al transparentei, principiile acestei guvernari. 

Niciun absolvent care reuseste sa treaca pragul de 60 la suta din punctajul maxim pe domeniu, pe tara, nu va ramane pe dinafara. Vom gasi solutii pentru acesti tineri. Traim intr-o tara in care resursa umana este deficitara. Le urez tinerilor colegi medici mult succes si spor la invatat”, a declarat Victor Costache, ministrul Sanatatii, potrivit unui comunicat de presa. 

Transmiterea listelor cu candidatii inscrisi  de catre directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti la Ministerul Sanatatii se va face pana cel tarziu 22 noiembrie 2019. 

Ministerul Sanatatii a prevazut ca centralizarea listelor si repartizarea candidatilor pe centre universitare sa se realizeze cel tarziu in data de 25 noiembrie 2019, iar afisarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro a listelor cu candidatii admisi in concurs, pe centre universitare si domenii, sa fie facuta in 27 noiembrie 2019. 

Sesizarea de catre candidati a eventualelor erori de redactare se va face pana cel tarziu 29 noiembrie 2019, iar in 5 decembrie se va afisa pe site-ul rezidentiat.ms.ro si pe site-urile facultatilor de medicina si farmacie repartizarea candidatilor pe sali in functie de domeniul pentru care s-au inscris. 

in perioada 17-19 decembrie 2019 se va face alegerea posturilor/locurilor de candidati in functie de punctajul obtinut.

intre 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenti vor semna contractele individuale de munca cu unitatile sanitare, iar intre 14-16 ianuarie se va face repartitia pe clinici de pregatire. incadrarea in unitatile medicale ca rezidenti este prevazuta in 1 februarie 2020.

Articolul precedentProgram international pentru un acces mai larg la insulina
Articolul următorScoliozasi cifoscolioza, afectiuni tot mai frecvente in viata modern