COVID-19: Activitatea fizică în perioada restricțiilor

0
119

Perioada restricțiilor legate de pandemia de COVID-19 nu trebuie să ne împiedice să avem activitate fizică, însă trebuie să o adaptăm la restricțiile și recomandările actuale. Prof. dr. Nicolae Hâncu a realizat un ghid în acest sens.

 

Activitatea fizică sau ”sportul de apartament”

 

Ad in title

Pentru cei care locuiesc în apartamente de bloc sugerăm gimnastica, practicată în reprize de 10-15 minute de 3 ori/zi. Iată câteva sfaturi pentru o repriză. Îmbrăcați-vă adecvat și începeți:

Mișcările de mobilitate (3-5 minute) prin activarea treptată a tuturor articulațiilor, de la ceafă până la picior. După o anumită vârstă este posibil să “le auziți vocea” dar după câteva mișcări “se ung”.

Continuați cu mișcările de forță (aproximativ 10 minute): genuflexiuni, flotări, “abdomene”; folosiți și greutățile dacă le aveți.

Mergeți prin casă și măsurați-vă pașii; profitați de fiecare moment (de exemplu când vorbiți la telefon) și veți fi plăcut surprinși să constatați că vă îmbunătățiți performanța.

Există și programe de gimnastică “online”; dacă le puteți accesa, folosiți-le.

Dacă aveți în casă o bicicletă de cameră, bicicleta eliptică, bandă de alergat sau stepper, evacuați hainele de pe ele și folosiți-le. Atenție, nu uitați să folosiți pantofi sport pentru a exersa pe aceste aparate!

Intensitatea activității fizice depinde de gradul de antrenament anterior. Pentru cei neantrenați se va începe cu eforturi mici care vor crește progresiv.

Antrenați și copiii în activitatea fizică; creați mini-competiții prin care să-i stimulați.

Vârstnicii nu sunt scutiți de activitatea fizică “de apartament”; cu moderație dar zilnică. Mișcările de mobilitate sunt foarte utile.

Profitați de zilele însorite și stați cu toții pe balcon cel puțin 30 de minute; expunerea la soare a feței și mâinilor crește nivelul de vitamină D care este necesară pentru imunitate.

Daca aveți curte, activitățile fizice se pot diversifica.

În situația în care, respectând ordonanța militara, puteți practica alte forme de activitate fizică în apropierea casei, profitați de acest mare avantaj și intrați în competiție cu voi înșivă.

 

Somnul

 

Somnul este cea de a treia componentă esențială a stilului de viață care poate contribui la creșterea imunității. Sugerăm următoarele:

Păstrați-vă programul de somn din zilele de lucru anterioare sau cel cu care erați obișnuit.

Nu vă modificați radical (nu mai mult de o oră) orele de culcare și trezire.

Durata recomandată a somnului este de 7-8 h/noapte, din care o oră sa fie înainte de miezul nopții.

Protejați-vă somnul de zgomot și lumină.

Respectând aceste recomandări somnul va influența favorabil ritmurile biologice, digestia și tranzitul intestinal, comportamentul alimentar, tensiunea arterială, capacitatea de concentrare, imunitatea și starea de bine. Cu alte cuvinte somnul odihnitor contribuie la fortificarea noastră.

 

Fumatul

 

Acest obicei nefast pentru sănătate este acum mai nefast ca oricând. Rapoartele medicale referitoare la experiențele dramatice din China și Italia au arătat că fumătorii fac forme mai grave de infecție cu coronavirus și au un risc mai mare de a deceda. Un vechi proverb ne învăță: “în tot răul este și un bine”, iar binele pentru fumători este imensa oportunitate de a abandona fumatul.

 

Odihna, relaxarea

 

Dacă vă simțiți obosiți, mai ales în cea de a doua parte a zilei, odihniți-vă în fotoliu 15-20 minute. Stați cu ochii închiși și gândiți-vă la lucruri plăcute.

Relaxați-vă dacă vă simțiți tensionați. Inspirați și expirați adânc de aproximativ 5-6 ori. Repetați exercițiul de mai multe ori pe zi împreună cu ceilalți membrii ai familiei.

Selectați-vă programele de radio, tv și YouTube pe care le urmăriți; evitați bombardamentul mediatic negativ. Profitați de ofertele generoase din partea instituțiilor de cultură din toată lumea pentru a viziona muzee celebre, spectacole de operă și concerte sau urmăriți emisiunile de teatru radiofonic. Atenție la filme! Pot să vă relaxeze sau din contră, să vă crească nivelul de stres. Alegeți comedii, filme de dragoste sau călătorii. Amatorii de sport pot să revadă marile competiții care sunt reluate sistematic.

Limitați plăcerea de a citi ziarele în format tipărit. Nu le introduceți în casă și nu le mai colecționați. Lăsați-le câteva ore pe balcon sau în hol și citiți-le rapid acolo. Folosiți mănuși când le manipulați, după care spălarea pe mâini este obligatorie la fel ca și igienizarea locului unde au fost depozitate. Dacă aveți posibilitatea puteți citi unele ziare online, metodă mult mai sigură în aceste zile.

Regruparea familială pe termen lung și uneori în condiții de aglomerație, poate duce la momente tensionate sau la mici conflicte. Prin repetare scad fortificarea organismului; fiecare moment tensionat înseamnă descărcare de adrenalină care scade imunitatea. La fel se întâmplă și în condiții de stres. Recomandarea psihologilor este să fim foarte toleranți. Să nu uităm că toleranța în familie este o formă de dragoste.

Păstrați-vă gândirea pozitivă, îndepărtați-vă de gândurile “negre”, nu retrăiți și nu amplificați toate știrile negative care ne copleșesc în aceste zile. Spuneți: “mie nu mi se poate întâmpla dacă respect recomandările” în loc de “dacă mi se va întâmpla și mie”. Evitați contactele cu persoanele “stresante”, cu negativiștii sau alarmiștii incurabili! Cu alte cuvinte îndepărtați-vă de frică și în felul acesta veți combate stresul.

Stresul din această perioadă are multe cauze pe care nu le putem influența. Dar, fortificând-ne printr-un stil de viață optim, putem coabita cu el, astfel încât să îi diminuăm efectele, scrie prof. dr. Nicolae Hâncu.

Articolul precedentUn nou studiu susține că sursa noului coronavirus ar fi câinii fără stăpân
Articolul următorÎncă 13 decese provocate de noul coronavirus