Maria Moța: Noile cazuri de diabet zaharat au început să fie tot mai multe. Ce probleme întâmpină

0
251

Maria Moța, fost președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, semnalează faptul că noile cazuri de diabet zaharat, care au început să fie tot mai multe, nu au acces direct la cabinet, în condițiile generate de pandemia de coronavirus.

“La cazurile noi (n.r. de persoane diagnosticate cu diabet) este o problemă extraordinar de mare, ei necunocând nici alfabetul diabetului zaharat, necunoscând cum să-și facă gliecemie, eventual insulina. Marea lor majoritate nu are glucometre, nu are cântare pentru alimente și atunci devin o problemă de creștere a numărului de deplasări, de contacte, și a stresului”, a explicat Maria Moța, în cadrul conferinței „DIABETUL ȘI PERSOANA CU DIABET în contextul pandemiei de COVID-19”, organizată de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Federația Asociațiilor Diabeticilor din România.

Totodată, Maria Moța a spus că multe dintre aceste persoane sunt în vârstă și nu au la cine să apeleze pentru a primi ajutor, pentru că nu suntem într-un context normal în care lucrurile puteau să se rezolve apelând la bunăvoința sau voluntariatul celor din jur.

De asemenea, pentru că o mare parte dintre spitale și-au anulat gărzile, nemaiavând un număr suficient de medici, a făcut să existe cazuri ca pacienți cu valori de 400-500 mg/decilitru care să fie trimiși acasă.

În același timp, Maria Moța a mai spus că o mare parte dintre secțiile de diabet ale spitalelor nu mai internează cazuri noi de persoane cu diabet, din cauza noului coronavirusului.

Explicațiile au fost oferite în cadrul Conferinței „DIABETUL ȘI PERSOANA CU DIABET în contextul pandemiei de COVID-19”, organizată de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Federația Asociațiilor Diabeticilor din România.

Conferința este oferită și de Sănătatea Press Group, în calitate de producător de conferințe online și transmisă live pe platforma conferinte-live.ro, precum și pe site-urile RoHealthReview.ro și Sanatatea.TV.

Articolul precedentINSP a actualizat definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus
Articolul următorDecanul Facultății de Medicină din Timișoara, apel la distanțarea socială pentru cei cu diabet zaharat