Iohannis: România va achiziționa, în numele UE, echipamente medicale de protecție

0
659

România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale a Uniunii Europene pe teritoriul țării noastre. Anunțul a fost făcut de președintele României, Klaus Iohannis.

”La nivel european s-a decis, în baza unui proiect aprobat în timpul Președinției noastre la Consiliul Uniunii Europene, constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă, un mecanism european destinat prevenirii, pregătirii și reacției Uniunii Europene la diferite crize și dezastre, cum este epidemia cu care ne confruntăm”, a spus șeful statului.

”Într-o primă etapă, achiziția derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecție – măști și costume individuale de protecție – și ventilatoare. Această procedură se desfășoară independent de achizițiile făcute direct de Comisie, dar evident că atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea și noi, în România, să solicităm o parte din această rezervă strategică”, a adăugat el.

Achiziții comune de echipamente și dispozitive medicale la nivelul UE

 

La nivelul Uniunii, prin intermediul Comisiei Europene, au fost demarate proceduri de achiziții în comun de echipamente și dispozitive medicale necesare gestionării epidemiei. Este vorba de mănuși, echipamente de protecție, ventilatoare și echipamente de laborator.

”Având în vedere că situația s-a deteriorat rapid și în țara noastră în ultimele zile, a devenit crucială dezvoltarea urgentă a procedurilor de achiziții comune ale Uniunii lansate pentru echipamente medicale. Este important ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede cu putință, pentru ca statele membre interesate, adică și noi, și România, să poată intra rapid în posesia acestor produse”, a spus șeful statului.

Comisia Europeană a anunțat anterior că achizițiile comune au fost un succes și că ”echipamentul ar trebui să fie disponibil în termen de două săptămâni de la semnarea de către statele membre a contractelor cu ofertanții, pe care ar trebui să le încheie foarte rapid”.

 

Repatrierea românilor, o prioritate

 

Președintele a precizat că va discuta astăzi, cu omologii din UE, despre repatrierea cetățenilor români aflați în prezent fie în afara Uniunii, fie în state membre și care, din motive obiective, doresc să revină în România.

”Este importantă cooperarea tuturor pentru a putea permite revenirea cetățenilor europeni în țările lor de origine, mai ales în condițiile în care multe state au impus restricții de circulație. Cea mai vulnerabilă categorie continuă să fie lucrătorii noștri mobili, în special lucrătorii detașați și cei sezonieri. Noi facem tot posibilul pentru a le asigura întoarcerea în siguranță acasă. Cu toate acestea, nu este o sarcină ușoară, având în vedere numărul totuși semnificativ de cetățeni și restricțiile impuse deja peste tot în Europa”, a afirmat șeful statului.

Articolul precedent153 cadre medicale și personal auxiliar confirmate cu COVID-19 în România
Articolul următorUn grup de ONG-uri solicită autorităților tratament pentru bolile cronice ale persoanelor vulnerabile