Interpol: Abundă măștile și medicamentele contrafăcute; pandemia de coronavirus, o ocazie pentru infractori

0
380

Produsele medicale contrafăcute, în special măștile sanitare, abundă în această perioadă, cererea fiind alimentată de pandemia de coronavirus. Este semnalul de alarmă tras de Interpol.

Astfel, într-o acțiune internațională desfășurată în perioada 3-10 martie, în 90 de țări, au fost arestate 121 de persoane şi au fost confiscate produse farmaceutice potenţial periculoase, a căror valoare de piaţă este de circa 14 milioane de dolari, precizează Interpol într-un comunicat.

Agenția internațională atrage atenţia în special asupra anunţurilor publicitare online privind vânzarea de măşti sanitare, în săptămâna în care s-a desfăşurat acţiunea fiind identificate 600 de astfel de cazuri şi au fost confiscate circa 34.000 de măşti contrafăcute.

Printre produsele confiscate se numără şi diverse medicamente, precum pastile de clorochină folosite pentru tratarea malariei, medicament studiat în prezent pentru o posibilă administrare bolnavilor de COVID-19.

Interpolul avertizează în legătură cu riscurile implicate de folosirea unor medicamente contrafăcute, întrucât acestea pot conţine o cantitate necorespunzătoare de substanţă activă (insuficientă sau prea multă), altele comercializate pe internet fiind posibil furate sau care nu au fost stocate în condiţii corespunzătoare ori sunt expirate.

În timpul operaţiunii menţionate au fost închise peste 2.500 de pagini de internet care făceau publicitate pentru produse farmaceutice ilicite şi au fost destructurate 37 de grupări infracţionale.

Articolul precedentMedic Spitalul Militar: Este „puţin probabil” să apară mutaţii semnificative ale coronavirusului
Articolul următorCOVID-19: Comunitatea științifică face eforturi pentru a identifica metode de diagnosticare mai eficiente