3 martie, Ziua Mondială privind Protecția sănătății urechii și auzului

0
382
Sursa Foto: OMS

Ziua Mondială privind Protecția sănătății urechii și auzului este marcată, în fiecare an, în data de 3 martie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a importanței auzului, dar și pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la consecințele unui diagnostic tardiv al deficienţelor de auz.

Data de 3 martie ca Zi Mondială privind Protecția sănătății urechii și auzului a fost stabilită în anul 2207, cu prilejul primei Conferinţe internaţionale privind prevenirea deprecierii auzului şi restabilirea acestuia, de la Beijing, China.

În 2021, tema stabilită pentru această zi de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este ”Hearing care for ALL! Screen. Rehabilitate. Communicate”.

Cu acest prilej, anul acesta a fost lansat și primul raport mondial privind protecția sănătății urechii și auzului.

Potrivit acestui raport, aproape 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume, sau una din patru persoane, vor trăi cu un anumit grad de pierdere a auzului, până în 2050. Mai mult, cel puțin 700 de milioane dintre aceste persoane vor avea nevoie de acces la servicii de îngrijire a urechii și a auzului și la alte servicii de reabilitare, cu excepția cazului în care se iau măsuri.

„Abilitatea noastră de a auzi este prețioasă. Hipoacuzia netratată poate avea un impact devastator asupra capacității oamenilor de a comunica, de a studia și de a-și câștiga existența. De asemenea, poate avea un impact asupra sănătății mintale a oamenilor și a capacității lor de a susține relații”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

În document se mai arată că lipsa de informații exacte și atitudinile stigmatizante față de bolile urechii și pierderea auzului limitează adesea oamenii de la accesarea îngrijirii pentru aceste afecțiuni.

Raportul mai arată că la copii, aproape 60% din pierderea auzului poate fi prevenită prin măsuri precum imunizarea pentru prevenirea rubeolei și meningitei, îmbunătățirea îngrijirii materne și neonatale și screening-ul și gestionarea timpurie a otitei medii, boli inflamatorii ale urechii medii.

Şi asta în timp ce la adulți, controlul zgomotului, ascultarea în condiții de siguranță și supravegherea medicamentelor ototoxice, împreună cu o bună igienă a urechilor, pot contribui la menținerea unui auz bun și la reducerea potențialului de pierdere a auzului.

„Identificarea este primul pas în abordarea pierderilor de auz și a bolilor urechii asociate. Screeningul clinic în puncte strategice din viață asigură că orice pierdere a bolilor auzului și a urechii poate fi identificată cât mai curând posibil. Progresele tehnologice recente, inclusiv instrumente precise și ușor de utilizat, pot identifica afecțiunile urechii și pierderea auzului la orice vârstă, în medii clinice sau comunitare, și cu instruire și resurse limitate. Screening-ul poate avea loc chiar și în situații dificile, cum ar fi cele întâlnite în timpul pandemiei COVID-19 și cei care trăiesc în zone slab deservite și îndepărtate ale lumii”, potrivit OMS.

Articolul precedentGermania: Angela Merkel va propune o relaxare uşoară a restricţiilor şi testarea masivă a populaţiei
Articolul următorAustralia menține frontierele internaționale închise pentru încă cel puțin trei luni