3 mai, Ziua Mondială a Astmului

0
433

Ziua Mondială a Astmului, organizată de Global Initiative for Asthma (GINA), este marcată anual în data de 3 mai, cu scopul creșterii gradului de conștientizare la nivel mondial cu privire la această afecțiune.

Chiar dacă astmul nu poate fi vindecat, există totuși posibilități de gestionare a afecțiunii astfel încât să se reducă și să se prevină crizele de astm, numite și episoade sau exacerbări, potrivit ginasthma.org.

Tema pentru Ziua Mondială a Astmului 2022 este ”Closing Gaps in Asthm Care”.

Potrivit GINA, există o serie de lacune în ceea ce privește îngrijirea astmului bronșic. În acest context, sunt necesare intervenții rapide pentru a reduce suferința prevenibilă, precum și costurile suportate de tratarea astmului bronșic necontrolat.

Provocarea pe care o reprezintă tema din acest an este ca toate comunitățile internaționale de profil să lucreze împreună, alături de pacienți și furnizorii de servicii medicale pentru a identifica și a elimina decalajele în îngrijirea astmului și pentru a ajuta la implementarea și împărtășirea soluțiilor inovatoare la nivel local și global.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 339 de milioane de oameni au fost diagnosticați cu astm la nivel global și au existat 417.918 decese din cauza acestei afecțiuni, la nivel global, în 2016, informează GINA.

Prevalența astmului bronșic în România este în mare măsură necunoscută, din cauza lipsei unor studii sistematice în eșantioane reprezentative, potrivit European Respiratory Journal.

Un studiu cantitativ transversal, efectuat în februarie-martie 2019 în România, a înrolat 70 de medici specialiști cu experiență în gestionarea astmului și 433 de pacienți cu astm bronșic în îngrijirea lor. Rezultatele au arătat că din cei 433 de pacienți înrolați, 19,4% au avut astm bronșic ușor, 60,5% astm moderat și 20,1% astm sever. În ultimele 12 luni, simptomele astmului, exacerbările și vizitele la urgențe au fost frecvente în eșantionul analizat, cu cifre semnificativ mai mari la pacienții cu astm bronșic sever (p < 0,001).

Studiul a mai concluzionat că în România controlul astmului rămâne slab, cu exacerbări frecvente și spitalizări, necesitând abordări mai centrate pe pacient.

Astmul este o boală pulmonară cronică care provoacă dificultăți de respirație și afectează persoanele în diferite grade de severitate. Astmul bronșic este cauzat de inflamarea tuburilor bronșice, uneori ca reacție la alergeni, efort, stres sau schimbări de temperatură, potrivit awarenessdays.com. Astmul poate fi controlat, iar persoanele pot duce o viață normală.

Educația și înțelegerea sunt cheile pentru controlul eficient al astmului, care poate fi fatal dacă nu este gestionat corespunzător, potrivit specialiștilor.

Articolul precedentMS: Cele două cazuri suspecte de îmbolnăvire cu virus hepatitic de cauză necunoscută au fost infirmate
Articolul următorOMS: Între 30-50% dintre toate cazurile de cancer pot fi prevenite