25 septembrie – Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz

0
117

Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz este marcată în 2022 la 25 septembrie, având ca obiective informarea populaţiei cu privire la problemele persoanelor fără auz şi promovarea drepturilor acestora cu privire la accesul egal la educaţie şi la tehnologiile moderne în toate sectoarele de activitate.

În acest an tema „Limbajul semnelor – uneşte-ne!” („Sign Languages Unite Us!”) reprezintă un îndemn pentru a promova şi a recunoaşte limbajul semnelor constituit la nivelul fiecărei naţiuni, ca parte a patrimoniului lingvistic divers al ţărilor. Promovarea şi protejarea identităţilor lingvistice şi culturale ale tuturor persoanelor fără auz şi a utilizatorilor de limbaj al semnelor naţionale pot fi realizate numai prin parteneriat şi unitate, după cum se menţionează pe site-ul wfdeaf.org/iwdeaf2022.

Sărbătorită în fiecare an în ultima duminică a lunii septembrie, această zi încheie o săptămână de evenimente dedicate persoanelor cu deficienţe de auz, prin care se urmăreşte implicarea autorităţilor, politicienilor şi a publicului larg în vederea contribuirii la creşterea şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a persoanelor cu dizabilităţi, prin informarea corectă despre problemele cu care se confruntă aceste persoane pentru a putea fi rezolvate. De asemenea, în cadrul manifestărilor sunt prezentate şi realizările persoanelor fără auz sau cu deficienţe de auz.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial, există 466 de milioane de persoane cu pierderi de auz irecuperabile, care reprezintă peste 5% din populaţia planetei. 34 de milioane dintre aceştia sunt copii. Dacă nu se iau măsuri, până în 2030 vor exista aproximativ 630 de milioane de persoane cu pierderi auditive irecuperabile iar până în 2050, numărul acestora ar putea creşte la peste 900 de milioane.

Ziua internaţională a persoanelor cu deficienţe de auz este o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Surzilor şi a fost lansată pentru prima dată în 1958, la Roma, în Italia. De la sărbătorirea pe parcursul unei zile evenimentele devenind tot mai numeroase s-a decis celebrarea pe durata unei săptămâni şi a fost aleasă ultima săptămâna a lunii septembrie, pentru a marca şi primul congres de constituire a organizaţiei, care a avut loc în 1951.

Federaţia Mondială a Surzilor (World Federation of the Deaf (WFD)) este una dintre cele mai vechi organizaţii internaţionale ale persoanelor cu dizabilităţi din lume, înfiinţată la Roma, la 23 septembrie 1951. La primul Congres Mondial au participat doar delegaţi din 25 de asociaţii naţionale ale surzilor. În prezent, membrii săi reprezintă 125 de ţări de pe cinci continente. Federaţia colaborează cu Naţiunile Unite şi agenţiile sale de la sfârşitul anilor ’50, potrivit wfdeaf.org

Articolul precedentUn virus comun, capabil să distrugă celulele canceroase, a furnizat rezultate promiţătoare în primele teste pe oameni
Articolul următor32 de ani de existență a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD)