21 septembrie, Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer

0
291

Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer este marcată, în fiecare an, la 21 septembrie, fiind lansată în 1994 de către Alzheimer’s Disease International (ADI), pentru a creşte gradul de conştientizare asupra acestei boli şi pentru a înlătura stigmatul care persistă în jurul acesteia şi a tuturor tipurilor de demenţă, potrivit www.alzint.org/about.

Campania pentru 2023 „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu” îşi propune să sublinieze rolul esenţial al identificării factorilor de risc şi al adoptării măsurilor proactive privind riscurile, condiţiile de apariţie a demenţei, având în vedere estimările potrivit cărora numărul persoanelor care trăiesc cu demenţă aproape că se va tripla până în 2050.

În fiecare an organizaţii şi persoane de pretutindeni se implică în a sprijini tema campaniei discutând despre demenţă cu familia, prietenii şi colegii, organizând strângeri de fonduri, activităţi de sensibilizare. Campania poate fi urmărită şi pe reţelele de socializare.

Raportul mondial Alzheimer 2019, al Alzheimer’s Disease International subliniază faptul că mulţi oameni încă mai consideră, în mod eronat, că demenţa face parte din îmbătrânirea normală a organismului uman, evidenţiind astfel, importanţa campaniilor de conştientizare, precum „luna mondială Alzheimer” (luna septembrie a fiecărui an). O mai mare conştientizare şi o înţelegere a bolii este importantă pentru a contesta miturile şi concepţiile greşite care înconjoară această afecţiune. Demenţa este un termen umbrelă pentru o gamă largă de simptome care sunt cauzate de tulburări ce afectează creierul şi impactul acestora asupra memoriei, gândirii, comportamentului şi emoţiilor. Cea mai frecventă este boala Alzheimer, care afectează 50-60% dintre persoanele cu demenţă. Această afecţiune a fost identificată pentru prima dată, în 1906, de medicul german Alois Alzheimer. Alte tipuri de demenţă includ demenţa vasculară, demenţa cu corp Lewy şi demenţa fronto-temporală.

Un nou caz de demenţă apare undeva în lume la fiecare trei secunde, la nivel mondial existând 50 de milioane de oameni afectaţi de aceste boli. Potrivit World Alzheimer Report 2022, ADI estimează că 75% dintre persoanele cu demenţă nu sunt diagnosticate la nivel global, iar această rată ar putea fi chiar de până la 90% în unele ţări cu venituri mici şi medii. Demenţa poate afecta uneori şi persoanele cu vârsta sub 65 de ani, această formă fiind cunoscută sub numele de demenţă cu debut tânăr. Evoluţia boli face ca cei afectaţi să nu se mai poată îngriji singuri, având nevoie de ajutor în toate aspectele vieţii de zi cu zi. Demenţa este principala cauză de dizabilitate şi dependenţă în rândul vârstnicilor.

În prezent, nu există un tratament curabil, există tratamente pentru simptomele asociate altor boli şi au fost create diverse forme de sprijin şi îngrijire post-diagnostic pentru persoanele care trăiesc cu demenţă, precum şi pentru familiile şi îngrijitorii acestora.

Alzheimer’s Disease International (ADI) – Federaţia internaţională a asociaţiilor de Alzheimer şi demenţă din întreaga lume, fondată în 1984, cuprinde în prezent 100 de asociaţii axate pe bolile de demenţă şi Alzheimer. Are statut consultativ din 2012 pe lângă Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Întreaga activitate a ADI este îndreptată spre a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor afectate de această maladie şi a familiilor acestora dar şi spre a pune capăt bolii Alzheimer şi a tuturor celorlalte forme de demenţă, prin accelerarea cercetării globale, prin reducerea riscurilor de îmbolnăvire şi depistarea precoce a bolii şi prin maximizarea îngrijirii şi asigurarea unei asistenţe de calitate celor bolnavi, după cum se menţionează pe www.alzint.org.

Fapte şi cifre ale bolii Alzheimer, cuprinse într-un raport anual lansat la 21 septembrie, dezvăluie povara bolii Alzheimer şi a demenţei asupra persoanelor fizice, a îngrijitorilor, a guvernelor şi a sistemelor de sănătate al fiecărei naţiunii.

Articolul precedentPercheziți privind infracțiuni de luare și dare de mită
Articolul următorȘef. lucr. dr. Beatrice Mahler: Datoria mea esențială este să transmit orice suspiciune de faptă penală către organele de cercetare