20% dintre decesele cauzate de bolile de inimă sunt cauzate de consumul de tutun

0
246

În fiecare an, 1,9 milioane de oameni mor din cauza bolilor de inimă cauzate de tutun, potrivit unui nou raport publicat astăzi de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Federația Mondială a Inimii și Universitatea din Newcastle, Australia, înainte de Ziua Mondială a Inimii, marcată pe 29 septembrie.

Acest lucru echivalează cu unul din cinci dintre toate decesele cauzate de boli de inimă, avertizează autorii raportului, care îi îndeamnă pe toți consumatorii de tutun să renunțe și să evite un atac de cord, subliniind faptul că fumătorii au mai multe șanse de a experimenta un eveniment cardiovascular acut la o vârstă mai mică decât cei care fumători.

Doar câteva țigări pe zi, fumatul ocazional sau expunerea la fumatul pasiv cresc riscul bolilor de inimă. Dar dacă consumatorii de tutun iau măsuri imediate și renunță, atunci riscul lor de boli de inimă va scădea cu 50% după un an de la renunțarea la fumat.

„Având în vedere nivelul actual al dovezilor privind tutunul și sănătatea cardiovasculară și beneficiile pentru sănătate ale renunțării la fumat, eșecul de a oferi servicii de suport pentru renunțarea la fumat pacienților cu boli de inimă ar putea fi considerat neglijență sau neglijență clinică. Societățile de cardiologie ar trebui să-și instruiască membrii în renunțarea la fumat, precum și să promoveze și chiar să conducă eforturile de promovare a controlului tutunului ”, a declarat dr. Eduardo Bianco, președintele Grupului de experți în tutun al Federației Mondiale a Inimii.

Raportul arată, de asemenea, că tutunul fără fum este responsabil pentru aproximativ 200.000 de decese cauzate de boli coronariene pe an. Țigările electronice cresc, de asemenea, tensiunea arterială, crescând riscul bolilor cardiovasculare.

Mai mult, tensiunea arterială crescută și bolile de inimă cresc riscul de COVID-19 sever. Un sondaj recent al OMS a constatat că printre persoanele care mor de COVID-19 în Italia, 67% au avut tensiune arterială crescută, iar în Spania, 43% dintre persoanele care au dezvoltat COVID-19 trăiau cu boli de inimă.

„Guvernele au responsabilitatea de a proteja sănătatea oamenilor lor și de a ajuta la contracararea epidemiei de tutun. Făcând comunitățile noastre fără fum se reduce numărul internărilor în spitale legate de tutun, ceea ce este mai important ca niciodată în contextul pandemiei actuale”, a declarat dr. Vinayak Prasad, conducătorul unității OMS No Tobacco.

Controlul consumului de tutun este un element cheie pentru reducerea bolilor de inimă. Guvernele pot ajuta consumatorii de tutun să renunțe prin creșterea impozitului pe produsele din tutun, aplicarea interdicțiilor pentru publicitatea din tutun și oferirea de servicii pentru a ajuta oamenii să renunțe la tutun.

Articolul precedentDr. Virgil Musta: Îndemn oamenii să meargă la vot. Trebuie însă respectate câteva reguli
Articolul următorCorp nou la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați