Peste 1 milion de romani sunt afectati de BPOC, conform statisticilor Societatii Romane de Pneumologie. De asemenea, datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca Romania ocupa locul trei in Europa in ceea ce priveste incidenta mortalitatii prin BPOC la barbati, categoria cea mai predispusa la aceasta boala. De altfel, mai putin de jumatate dintre cei care sufera de BPOC au beneficiat de o spirometrie in ultimul an, conform acelorasi date ale Societatii Romane de Pneumologie.

in ceea ce priveste Romania, 2 din 10 romani sunt diagnosticati cu BPOC, arata rezultatele campaniei nationale pentru prevenirea BPOC „Un singur pas iti taie rasuflarea? Nu lasa plamanii sa te imbatraneasca!”, realizata de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate cu sprijinul unei companii farmaceutice.

Mai exact, in cadrul campaniei au fost testate peste 2.500 de persoane, la nivel urban si rural. Din acest total, aproximativ 500 de oameni au fost diagnosticati cu BPOC, 40% dintre acestia fiind numai din Bucuresti.

Simptomele BPOC includ oboseala, dificultate la respirare, lipsa rezistentei la efort, tuse, expectoratie si senzatie de sufocare. Testarile de spirometrie sunt singurele care pot stabili diagnosticul de BPOC. Pentru ca boala este cronica si prin urmare incurabila, diagnosticul precoce este vital. Urmarea unui tratament continuu inainte de o pierdere importanta a functiei pulmonare poate incetini evolutia bolii si poate creste calitatea vietii pacientilor.