Slovacia a declarat stare de urgenta in 15 spitale de stat si doua clinici din capitala Bratislava, dupa ce peste 2.000 de medici si-au dat demisia din cauza salariilor mici.

Primul-ministru al Slovaciei a declarat ca masura este valabila timp de o saptamana, perioada in care medicii sunt obligati sa munceasca in continuare, altfel ei risca amenzi sau chiar sa fie condamnati la inchisoare.

2.000 de doctori din spitalele de stat din Slovacia si-au prezentat demisia, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 decembrie 2011, daca cererile lor salariale nu sunt indeplinite. in spitalele din Slovacia lucreaza aproximativ 7.000 de doctori care sunt decisi sa protesteze in data de 1 decembrie 2011 daca nemultumirile lor nu sunt rezolvate.

in acest context, Guvernul slovac a propus o crestere salariala lunara de 300 de euro, insa sindicatul medicilor nu este de acord cu o crestere mai mica de 700 de euro, motiv pentru care exista posibilitatea ca cele doua parti sa nu ajunga la nicio intelegere.

Situatia medicilor din Slovacia este una foarte serioasa, de aceea ministrul Sanatatii a facut apel la tarile vecine sa trimita medici in ajutor.

Totodata Organizatia medicilor din Slovacia considera decizia Guvernului de a declara stare de urgenta drept o manifestare brutala a puterii si ca aceasta nu va rezolva nemultumirile medicilor.