Data de 18 noiembrie marchează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (EAAD). Lansată în 2008, Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (EAAD) este o inițiativă în domeniul sănătății publice care vizează încurajarea utilizării responsabile a antibioticelor.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rezistenţa la antimicrobiene (AMR) apare când bacteriile se modifică după expunerea la medicamente antimicrobiene. Aceste modificări înseamnă că pot deveni rezistente la medicamentele folosite pentru tratarea lor. Există diferite tipuri de antimicrobiene care acţionează împotriva diferitelor tipuri de microorganisme. Rezistenţa la antibiotice este cauzată de abuzul şi utilizarea greşită a antibioticelor la animale şi la oameni, potrivit OMS.

OMS vine cu o serie de sfaturi referitoare la AMR şi COVID-19.

Astfel, OMS atenţionează că antibioticele nu tratează şi nu previn virusurile, inclusiv pe cel care duce la COVID-19. Antibioticele acţionează doar împotriva infecţiilor bacteriene.

Când pot pacienţii cu COVID-19 să primească antibiotice

Potrivit OMS, unii pacienţi cu COVID-19 pot dezvolta co-infecţii bacteriene. În acest caz, medicii pot prescrie antibiotice pentru a trata infecţia bacteriană secundară la pacienţii respectivi.

Reprezentanţii OMS atenţionează să nu vă auto-administraţi niciodată antibiotice, aceştia spunând că este important să respectaţi recomandările medicului.