17 noiembrie – Ziua Mondială a Prematurității. La Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), de la începutul anului, au fost născuți 1664 copii, dintre care 273 prematuri

0
253
Foto: Asociatia Prematurilor
Prematuritatea reprezintă cauza principală de deces la copiii sub cinci ani.
La nivel mondial aproape 15 milioane copii se nasc înainte de termen, înainte de cea de-a 37-a săptămână de sarcină.
Ziua mondială a prematurității este marcată, anual, pe 17 noiembrie: Fundația Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuților a inițiat acest eveniment în calendarul medical internațional, în 2010, fiind marcată oficial începând cu 2011, cu rolul de a atrage atenția asupra riscurilor pe care le presupune nașterea prematură. În România, rata acestuia, este aproximată la 9%, cu diferențe semnificative regionale.
Scopul acestei zile este de a sensibiliza întreaga lume cu privire la provocările nașterii premature și de a celebra toti copiii născuți prematur și familiile acestora, la nivel mondial iar culoarea violet a devenit specifica acestei zile și simbolizează sensibilitatea și excepționalitatea.
În fiecare an, persoanele fizice și instituțiile din întreaga lume își arată sprijinul cu ajutorul iluminatului violet; aceasta include iluminarea clădirilor, monumentelor, evenimentelor cu violet culoare principală etc. Un alt simbol pentru Ziua Mondială a Prematurității este linia de șosete: o pereche mică de șosete mov atârnă pe o linie împreună cu alte nouă perechi de șosete pentru copii de dimensiuni normale, ceea ce înseamnă că, la nivel mondial unul din zece copii se nasc prematur, n0tează Asociația Prematurilor care, cu acest prilej, a dedicat o expoziție tematică:
„Ne doream de ani de zile sa facem acest lucru si anul 2023 a fost de partea noastra. In #LunaPrematuritatii am reușit să facem o expoziție a premurității, la Casa Poporului. Un moment unic, un momen tare emoționant, perfect integrat cu propunerea de implementare a Carnetului Prematurului și Nou Născutului cu Risc, precum și de integrare a terapiei Kangaroo Care în maternități” – transmite organizația.

La Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), de la începutul anului, au fost născuți 1664 copii, dintre care 273 au fost prematuri

„Copiii născuți prematur sunt total dependenți de îngrijirile medicale din secțiiile de Terapie Intensivă Neonatală unde suferă intervenții complexe. Majoritatea acestor copii reușesc să se adapteze, răspund la tratament, cresc și se dezvoltă, astfel că, după săptămâni sau luni de luptă cu boala, se externează la domiciliu. Cu ocazia Zilei Prematurității, în Spitalul Universitar de Urgență București, încercăm să facem mici gesturi menite să aducă un zâmbet și încurajare mămicilor de prematuri.
Ca o mângâiere din partea noastră, ca să își vadă copiii permanent, mămicile au primit câte o fotografie în culoarea speranței și o ramă foto goală pe care să o păstreze pentru o poză de familie la aniversarea de 1 an, ca un simbol al victoriei și bucuriei de a fi împreună” – menționează dr. Adriana Dan, șef secție Neonatologie în cadrul SUUB.
Potrivit prof. univ.dr. Monica Cîrstoiu, șef Clinică Obstetrică-Ginecologie,  patru din zece mame nu își monitorizează sarcina și aici intervine factorul de risc care duce la nașterea prematură: „în momentul în care pacienta nu se investighează pe parcursul sarcinii are riscul de a naște mai devreme de 37 de săptămâni și în acest fel apar riscuri atât pentru ea cât și pentru copil” – transmite specialistul.
La SUUB, rata prematurității este în continuă creștere, net superioară mediei naționale (15% în ultimul an): „Aici vin, prin transfer, toate cazurile grave, gravide care poate nu au șansa de a fi perfect sănătoase și în momentul în care apare o complicație legată de organismul lor (pornind de la AVC, de la infarct de miocard, de la patologii renale, patologii digestive, cancere, epilepsii, leucemii și alte patologii ) ajung la spitalul nostru unde sunt preluate și investigate de echipe pluridisciplinare, datorită cărora mama și copilul primesc o nouă șansă la viață” – subliniază unitatea spitalicească.
Tot la SUUB, datorită faptului că maternitatea de grad III dispune de dotare cu echipamente moderne, personal medical cu experiență și este parte a unui centru medical multidisciplinar, sunt transferați și nou-născuți din alte maternități din țară.

Ce analize este recomandat să facă o tânără mămică

Referitor la investigațiile pe care trebuie să le facă o tânără mămică, potrivit medicilor, pe de o parte sunt recomandate investigațiile uzuale efectuate prin medicul de familie iar, pe de altă parte, investigații complexe în rândul femeilor care au mai multe avorturi sau mai multe nașteri premature.
„În Spitalul Universitar de Urgență București, femeile beneficiază de investigații complexe legate de germenii și factorii infecțioși care duc la nașteri premature, din complexul toxoplasmă, citomegalovirus, rubeola, herpes. Toate aceste investigații se pot face prin internări clasice.
De asemenea, se pot face investigații suplimentare legate de statusul de coagulare, modificările trombofilice și de sindrom antifosfolipidic, care prin tulburări de coagulare duc la oprirea în evoluție a sarcinilor sau la o naștere prematură.
Nu trebuie să uităm investigațiile legate de germenii situați la nivelul tractului vaginal și cervical, care duc la ruperea prematură de membrane, care este urmată de o naștere a unui produs de concepție mai mic și infectat”, a mai declarat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu.
Articolul precedentRezidențiat 2023: Ultimele informații despre metodologia concursului
Articolul următorTestări gratuite pentru depistarea timpurie a cancerului colorectal în Capitală