16 octombrie: Ziua Mondiala a Alimentatiei – Abecedarul de Nutritie sustine Ziua Mondiala a Alimentatiei

0
21

Anual, pe 16 octombrie, este marcata Ziua Mondiala a Alimentatiei. Aceasta data a coincis in 1945 cu infiintarea Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite, in Quebec, Canada.

Din 1979, Ziua Mondiala a Alimentatiei a capatat amploare, atragand organizarea unor evenimente specifice, in mai multe tari ale lumii.

Prin aceasta initiativa se duce o lupta activa impotriva foametei si a malnutritiei si se subliniaza importanta programelor de protectie sociala de profil. Tocmai de aceea, tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Alimentatiei este „Protectie sociala si agricultura”.

Ad in title

Potrivit datelor1 Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite aproximativ un miliard de oameni din tarile dezvoltate traiesc in saracie extrema. 78% dintre acestia locuiesc in zone rurale, acolo unde agricultura este principala sursa de subzistenta si, in unele cazuri, singura sursa de castig economic.

in Romania, Ziua Mondiala a Alimentatie este sustinuta si de autorii cartii Abecedarul Nutritie. Prof. dr. Nicolae Hancu, unul din autorii cartii subliniaza importanta promovarii impactului pe care o alimentatie sanatoasa, in cantitati corespunzatoare, il are asupra sanatatii umane si subliniaza necesitea sporirii masurilor si politicilor de combatere a malnutritiei, pe glob.

„Ziua Mondiala a Alimentatiei este o miscare importanta, prin care se atrage atentia asupra efectelor negative ale malnutritiei. Conform Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite2 aproape 165 de milioane de copii sufera de malnutritie, ceea ce inseamna ca nu isi vor atinge niciodata intregul potential fizic si cognitiv. Cam doua miliarde de oameni din intreaga lume au un deficit de vitamine si de minerale, esentiale pentru buna dezvoltare a organismului. Ziua Mondiala a Alimentatiei 2015 incurajeaza populatia lumii sa ia atitudine impotriva foametei si a malnutritiei. Este dificil pentru populatia saraca sa isi asigure o alimentatie sanatoasa, care sa furnizeze toate substantele nutritive necesare, vitaminele si aportul caloric optim, de aceea adoptarea unor masuri care sa contribuie la schimbarea acestei situatii este de dorit” a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.

Datele de pe site-ul Zilei Mondiale a Alimentatiei3 arata ca, dincolo de costurile emotionale pe care le implica suferinta oamenilor privati de hrana, foametea afecteaza si economia globala. Persoanele care sufera de foame au dificultati de invatare, sunt mai putin productive la locul de munca, se imbolnavesc usor si, de regula, au o viata mai scurta. Implicatiile malnutritiei asupra economiei globale inseamna aproximativ 3,5 miliarde de dolari pe an. Stoparea malnutritiei este mai mult decat o chestiune de morala, este o investitie in societate, considera specialistii.

Despre beneficiile unei alimentatii sanatoase in viata de zi cu zi, puteti citi in „Abecedar de Nutritie”, ghidul tau expert in nutritie si alimentatie, care te invata in 10 pasi simpli cum sa fii propriul tau nutritionist! Cartea include principalele reguli de nutritie populationala, necesare pentru o buna functionare a organismului, precum si toate informatiile utile pentru un stil de viata sanatos.

Editat sub egida Academiei Romane, „Abecedarul de Nutritie” este disponibil in librarii si poate fi achizitionat online pe site-ul oficial: www.abecedar-nutritie.ro.

„Abecedar de Nutritie” este o carte realizata de prof.dr. Nicolae Hancu, in colaborare cu dr. Cristina Nita si dr. Anca Craciun.

1Sursa: http://www.fao.org/world-food-day/background/en/

2Sursa:http://www.fao.org/fileadmin/templates/getinvolved/images/WFD_issues_paper_2013_web_EN.pdf

3Sursa: http://www.worldfooddayusa.org/

Comunicare si PR: Sanatatea Press Group, expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

Articolul precedentStart al celei de-a treia editii a Congresului National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic – NEURODIAB 2015
Articolul următorProblematica piciorului diabetic, dezbatuta de specialisti de renume la Congresul de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic