16 octombrie, ziua lor: La mulți ani, medicilor și asistenților anesteziști!

0
476

Astăzi, specialiștii acestei ramuri a medicinei sărbătoresc Ziua Mondială a Anesteziei, accesând rețelele sociale pentru a-și evidenția profesionalismul; în acest sens, pe site-ul Federației Mondiale a Societăților de Anesteziști (WFSA) există chiar și o aplicație pentru generare de imagini personalizate dedicate acestui eveniment.

Potrivit WFSA, povara globală a cancerului avansează: numărul cazurilor urmează să crească de la 19,3 la 28,4 milioane până în 2040 iar resursele adecvate de anestezie sunt esențiale pentru a putea oferi tratament oncologic.

Mai mult, 80% dintre pacienții cu cancer vor necesita anestezie și îngrijire chirurgicală pentru tratament sau paliare astfel că managementul bolnavilor oncologici necesită îngrijire multidisciplinară bine coordonată, iar anestezia trebuie privită ca o componentă de bază a acesteia și trebuie să fie dotată cu resurse adecvate.

„Reflectând utilitatea și diversitatea specialității, anestezistii lucrează în mai multe puncte de-a lungul călătoriei pacientului cu cancer, de la diagnostic la tratamentul chirurgical și toate domeniile managementului durerii/îngrijirii paliative.

Calitatea îngrijirii anesteziei contează. Îngrijirea anesteziei de bună calitate și sigură pentru pacienții cu cancer depinde de profesioniști în anestezie bine pregătiți, cu un set specializat de cunoștințe și abilități.

În multe părți ale lumii, pacienții cu cancer nu primesc îngrijirea de care au nevoie din cauza resurselor inadecvate. Trebuie să lucrăm împreună pentru a susține resurse mai mari, pentru a identifica modalități de îmbunătățire a îngrijirii și de a optimiza rezultatele pacienților” – transmit reprezentanții WFSA.

177 ani de la prima anestezie care a revoluționat medicina modernă

O demonstrație faimoasă a utilizării eterului a avut loc pe 16 octombrie 1846, în sala de operații a Spitalului General din Massachusetts (MGH), unde John Collins Warren a îndepărtat, printr-o metodă nedureroasă, o tumoare de la gâtul unui pacient. A fost momentul începerii unei revoluții în medicină după ce omenirea căuta de multă vreme o metodă de a efectua proceduri chirurgicale lipsite de suferință. Dar anestezia a avut consecințe de amploare dincolo de ameliorarea suferinței umane: nu mai era necesar să se opereze rapid pentru a preveni trauma, astfel încât chirurgii puteau efectua operații mai intruzive.

La acel moment, William TG Morton, un tânăr stomatolog din Boston, asigurase pregătirea pentru operație și, poate mai important, un dispozitiv de inhalare care producea în mod sigur insensibilitate, dacă nu inconștiență, la pacient. „Se știa de multă vreme că eterul produce un comportament neobișnuit: tinerii participau la <<revolte de eter>> – petreceri la care inhalau gazul și pierdeau toate inhibițiile. Dentiștii au experimentat cu succes atât protoxid de azot, cât și eter pentru a efectua proceduri stomatologice nedureroase, iar Dr. Crawford Long din Georgia a efectuat operații nepublicate folosind eter, dar a fost operația din 16 octombrie 1846, efectuată la cel mai avansat spital din Boston de cel mai distins chirurg al său. , John Collins Warren — atunci la punctul culminant al carierei sale distinse — care a schimbat totul. Chiar și acesta nu a fost primul experiment din Boston: se spune că dr. Warren s-a adresat medicilor adunați pentru a fi martori la operație și a declarat: <<Aceasta nu este o farsă>>. El se referea la o încercare recentă, eșuată, a lui Horace Wells, un dentist din Connecticut, de a demonstra utilizarea protoxidului de azot ca anestezic, care a fost respins ca un <<bug>>.

Cel mai important rezultat al operației a fost ceea ce s-a întâmplat în continuare – operațiunea din 16 octombrie a fost repetată imediat și cu succes, iar vestea despre aceasta a fost rapid transmisă comunității medicale internaționale. Vestea anesteziei, un termen sugerat de Dr. Oliver Wendell Holmes din Boston, s-a răspândit rapid în Statele Unite, în Europa și în alte părți ale lumii. În câteva luni de la demonstrația publică a Dr. Warren din Boston, eterul a fost folosit de chirurgi din Scoția și Anglia și, în decurs de un an, în condițiile câmpului de luptă din războiul mexican” – se relatează pe site-ul Massachusetts Historical Society, acolo unde puteți găsi și copia jurnalului completat de John Collins Warren în data de 16 octombrie 1846.

Articolul precedentMinisterul Sănătății: Construcția Institutului Regional de Oncologie Timișoara, în linie dreaptă
Articolul următorUMF Cluj: Consiliere psihologică pentru studenții din Israel și Palestina afectați de consecințele războiului