Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a declarat săptămâna 14-18 septembrie 2020 ca fiind “Săptămâna Siguranței Pacientului în România”.

”Inițiativa ANMCS vine în continuarea campaniei de anul trecut dedicate siguranței pacientului, după ce în cadrul celei de-a 72-a Adunări Generale a OMS, s-a stabilit ca, începând din 2019, ziua de 17 septembrie să fie declarată  Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. ANMCS propune ca în toată această săptămână, atât personalul medical, pacienții, aparținătorii, cât și orice persoană care apreciază munca depusă de personalul medical, mai ales în această perioadă, să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu de culoare portocalie (cravată, panglică, eșarfă, broșă, banderolă) prin care să marcheze Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Portocaliu este culoarea desemnată de OMS ca simbol al acestui eveniment”, se arată într-un comunicat de presă al ANMCS.

ANMCS a mai propus ca în data de 17 septembrie, când este marcată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului la nivel mondial, începând cu ora 12.00, timp de un minut, oricine dorește să se alăture campaniei să se oprească și să aplaude în semn de apreciere și mulțumire pentru personalul medical.

În semn de solidaritate cu eforturile depuse de personalul medical, clădirea Guvernului și a Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” vor fi iluminate în portocaliu.

Tema aleasă de Organizația Mondială a Sănătății pentru Ziua Mondială a Siguranței Pacientului din 2020, avand în vedere contextul epidemiologic, este ”Siguranța lucrătorilor din sănătate: o prioritate pentru siguranța pacientului.”