120 de milioane de cazuri de bolile reumatice si musculoscheletice in Europa. 39000 de romani, tratati de poliartrita reumatoida

0
56

Bolile cronice reumatice si musculoscheletice afecteaza 120 de milioane de europeni si au asociat cel mai ridicat cost la nivelul sistemului de sanatate european si al celui economico-social. Comisia Europeana estimeaza ca bolile reumatice si musculoscheletice reprezinta 50% ca si cauzalitate din rata absenteismului profesional si aproximativ 60% din rata incapacitatii permanente de munca. De asemenea, rata somajului este de circa 50% in randul persoanelor cu aceste dizabilitati, potrivit unui comunicat de presa al Ligii Romane contra Reumatismului.

Astfel, aceste afectiuni genereaza un cost socio-economic anual de 240 miliarde euro, adica un cost direct, la nivelul Uniunii Europene, echivalent cu 2% din PIB. Zilele de absenteism la locul de munca, cauzate de bolile reumatice si musculoscheletice, insumeaza o pierdere de 650 milioane euro pe an, se mai explica in acelasi comunicat.

„Costurile socio-economice pe care le genereaza bolile reumatice sunt impresionante, dar studiile de economie sanitara au demonstrat ca dimensiunea cheltuielilor generate de complicatiile bolii, spitalizare, interventii chirurgicale si reducerea veniturilor prin incapacitatea de munca depasesc cu mult costurile determinate de consultatiile medicale si tratamentul intensiv al cazurilor incipiente. Diagnosticul precoce si aplicarea timpurie a unor terapii eficiente, constituie singurele metode de limitare a evolutiei acestor boli”, declara conf. dr. Catalin Codreanu, presedinte Liga Romana contra Reumatismului.

in Romania sunt inregistrate 39.000 de cazuri de poliartrita reumatoida, care se afla sub tratament, a aratat un studiu reazlizat in 2015, tratamentul biologic pentru acestia fiind compensat 100% de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. incepand din 2013 s-au pus bazele Registrului Roman de Boli Reumatice, in care sunt inregistrati toti pacientii care primesc tratament biologic.

in perioada 30 septembrie – 2 octombrie a avut loc la Bucuresti Conferinta Internationala AGORA – platforma ce reuneste organizatii non-guvernamentale care apara drepturile pacientilor cu boli reumatice din Europa de Sud. Printre participanti s-au numarat si organizatii de pacienti din Romania, gazda evenimentului fiind Liga Romana contra Reumatismului.

Tema principala a evenimentului a fost „Dreptul pacientului de a deveni partener in procesul de luare a deciziilor de tratament si in domeniul cercetarii”. Astfel, dezbaterile au vizat teme importante pentru diagonisticarea si managementul bolilor reumatice precum: accesibilitatea pacientilor cu boli reumatice si musculoscheletice la programe educationale in domeniul cercetarii sau instrumente si tehnologii ajutatoare in asigurarea unei mai bune calitati a vietii.

Articolul precedentDe Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului de San, Palatul Cotroceni va fi iluminat in roz
Articolul următorPremiul Nobel in Medicina sau Fiziologie in anul 2016 a fost acordat biologului celular japonez Yoshinori Ohsumi