12 octombrie, Ziua mondială a artritei

0
148

Ziua mondială a artritei este marcată în fiecare an pe 12 octombrie, Alianţa Europeană a Asociaţiilor pentru Reumatologie (European Alliance of Associations for Rheumatology – EULAR)purtând discuţii cu membrii Uniunii Europene din domeniu, în vederea continuării informării populaţiei cu privire la subiectele care privesc în mod direct integrarea în societate a persoanelor cu afecţiuni reumatice şi musculo-scheletice (ARM).

De asemenea, preocupările vizează şi promovarea adoptării unor iniţiative care nu ajută doar persoanele cu ARM, ci şi pe ceilalţi lucrători.

Campania Time2Work a fost lansată pentru a marca Ziua mondială a artritei din 2019. EULAR a lansat, pe pagina sa dedicată zilei din 2021, cinci podcast-uri ce prezintă aspecte ale temei, pentru a ajuta în pregătirea şi celebrarea zilei de conştientizare a acestei boli, a problemelor cu care se confruntă persoanele afectate de ARM. Materialele pe această temă sunt furnizate în limba engleză, dar pot fi, de asemenea, adaptate şi traduse de organizatorii evenimentelor pentru a fi utilizate.

Cu o tradiţie din 2010, forumul organizat la început ca o conferinţă anuală, din 2020, această întâlnire este redenumită Forumul EULAR de la Bruxelles, oferind un spaţiu complet online pentru ca ideile şi punctele de vedere să fie împărtăşite cu societatea în general, astfel, favorizând creşterea contribuţiei la schimbări în bine pentru persoanele afectate. Tema din acest an va fi dezbătută în cadrul Forumului EULAR 2021 de la Bruxelles, fiind transmis în direct online prin intermediul platformelor de socializare EULAR, potrivit www.eular.org.

Afecţiunile musculo-scheletale cronice de origine profesională afectează spatele, gâtul, umerii şi membrele superioare, dar şi membrele inferioare şi reprezintă principala boală profesională din Europa – aproximativ 60% dintre problemele de sănătate la locul de muncă – şi sunt cea mai frecventă cauză a concediilor medicale şi a pensionării premature din cauza dizabilităţii fizice, potrivit sursei menţionate. Excluderea persoanelor cu ARM de la locurile de muncă afectează bolnavii din punct de vedere financiar, creând totodată şi alte probleme de sănătate acestora (psihice şi emoţionale) şi creşte costurile economice ale societăţii. Pandemia COVID-19 şi efectele ei reprezintă o nouă ameninţare semnificativă pentru integrarea socială a persoanelor care trăiesc cu aceste afecţiuni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice reprezintă peste 150 de afecţiuni care afectează sistemul locomotor al persoanelor, care sunt în mare parte progresive şi asociate cu durere. Aproximativ 1,71 miliarde de persoane suferă de afecţiuni musculo-scheletice la nivel mondial. Afecţiunile musculo-scheletice sunt principalul factor care contribuie la dizabilitate la nivel mondial, durerile lombare fiind principala cauză de dizabilitate în 160 de ţări, prin limitarea în mod semnificativ a mobilităţii şi a dexterităţii. Dizabilitatea asociată cu afecţiunile musculo-scheletice a crescut în ultimii ani şi se preconizează că va continua să crească în următoarele decenii, se menţionează pe www.who.int.

OMS are în vedere organizarea unei reuniuni a părţilor interesate privind afecţiunile musculo-scheletice la începutul anului 2022. Această reuniune are ca scop consolidarea serviciile de reabilitare pentru afecţiunile musculo-scheletice şi pentru a identifica factorii favorizanţi şi barierele pentru a duce la îndeplinire a agendei globale de reabilitare.

Articolul precedentCOVID-19: AstraZeneca a dezvoltat un cocktail de anticorpi cu rezultate pozitive în studii clinice faza trei
Articolul următorASSMB: Echipa de medici de gardă a constatat că pacientul a fost adus decedat la Spitalul „Dr. Victor Babeș”