Ziua Mondiala fara Tutun aduce noi recomandari pentru sanatatea publica

0
59

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) marcheaza, incepand cu anul 1988, in data de 31 mai, Ziua Mondiala Fara Tutun (World No Tabacco Day) pentru a constientiza publicul si decidentii cu privire la problemele cauzate de fumat.

Campania OMS de Ziua Mondiala Fara Tutun din 2016 se desfasoara sub sloganul „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sanatate!”si are ca tema „Urmatorul pas al Conventiei Cadru OMS pentru Controlul Tutunului: ambalarea neutra a produselor de tutun”, potrivit unui comunicat de presa.

Anul acesta, OMS face un apel, cu ocazia Zilei Mondiale Fara Tutun, catre guvernele lumii pentru a demara pregatirea de implementare a ambalajelor neutre la pachetele de tigari. Prin aceasta masura se urmareste reducerea consumului de tutun si expunerii tinerilor la acest produs, de la varste fragede. Un alt rol al ambalarii standardizate a produselor din tutun este acela de a impiedica utilizarea ambalajului pentru publicitate si promovare. Astfel, avertismentele de sanatate devin mai vizibile si mai eficiente in a informa potentialii consumatori despre pericolele la care se expun, se mai arata in comunicatul de presa al OMS.

Prin ambalarea standardizata a produselor de tutun se are in vedere scaderea prevalentei fumatului si a consumului de tutun. Un exemplu este Australia, unde masurii de ambalare standardizata a produselor din tutun i se datoreaza scaderea cu un sfert a prevalentei fumatului in randul populatiei intre anii 2012 si 2014 (respectiv de la 19.4% la 17.2%), potrivit Standardised tabacco packaging 2016.

Produsele de tutun ambalate neutru se vor vinde in pachete standard ca dimensiuni si culori (numai 2) in care singura prezentare grafica va apartine avertismentelor de sanatate, iar informatia tutun – specifica – brandul/versiunea/numarul tigaretelor – va avea culori reglementate si font diminuat. De asemenea, pe noile pachete nu vor fi logo-uri sau alte imagini decat avertismentul de sanatate si nici reclame inscriptionate pe pachet sau atasate, in interiorul sau pe folia transparenta a acestuia ori pe produsul continut in pachet, se precizeaza in comunicatul de presa OMS.

Ambalarea neutra a produselor de tutun este in vigoare in Australia din anul 2012, iar din mai 2015 se aplica in UE in tari precum: Irlanda, Franta si Marea Britanie.

in Romania se fumeaza in momentul actual la nivelul 27% (un procent peste media Uniunii Europene). Cu toate acestea, in Romania nu exista un plan concret privind ambalarea neutra a tutunului. De aceea, expertilor, agentiilor guvernamentale si societatii civile din Romania le revine misiunea de a atrage sprijin politic si parlamentar in favoarea acestui nou pas in favoarea sanatatii publice, pentru a continua realizarile majore reprezentate de Legea nr. 15/2016.

Prin Legea nr. 15/2016 Romania devine parte a comunitatii celor 94 de tari care au interzis complet fumatul in spatiile publice inchise – incepand cu Irlanda in 2004.

Articolul precedentRomania a primit doua dintre cele patru premii ale OMS, acordate in Regiunea Europeana, pentru lupta impotriva fumatului
Articolul următorRaportul Consiliului Concurentei cu privire la sectorul farmaceutic: medicamentele inovatoare conduc piata din Romania