Ziua Mondiala a Vederii: cum sa avem grija de ochii nostri

0
207

De 16 ani, a doua zi de joi din luna octombrie este dedicata Zilei Mondiale a Vederii, initiativa prin care se cauta combaterea fenomenului de orbire la nivel mondial.

Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in lume, aproximativ 285 milioane de oameni au deficiente de vedere. Dintre acestia, in jur de 14% si-au pierdut vederea, in timp ce restul au vederea foarte scazuta. Majoritatea dintre cei afectati de orbire (90%) traiesc in tari in curs de dezvoltare.

„Orbirea consta in reducerea capacitatii de a vedea si poate sa apara sub doua forme: partiala sau completa. in cazul orbirii partiale, pacientul experimenteaza simptome ca vedere incetosata, tulbure, dubla, cu puncte negre, scaderea vederii de noapte si pierderea vederii periferice. Orbirea totala se refera la pierderea vederii care nu poate fi corectata cu ochelari sau lentile de contact. Atat orbirea completa cat si cea partiala pot afecta unul sau ambii ochi”, explica dr. Beatrice Voiculescu, medic specialist oftalmolog, in cadrul unui material informativ transmiswww.sanatateatv.ro.

Viciile de refractie necorectate, asa cum sunt miopia, hipermetropia sau astigmatismul, cataracta neoperata si glaucomul reprezinta principalale cauze care determina deficientele vizuale. Supusi unui grad mai mare de risc sunt persoanele cu varste peste 50 de ani, precum si copiii sub 15 ani, insa tot Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca cea mai mare parte dintre deficientele de vedere (80%) pot fi prevenite sau vindecate.

Pentru a evita afectiunile oculare ce pot duce la orbire, dr. Beatrice Voiculescu recomanda respectarea controlului oftalmologic periodic:

a€¢ o data la 6 luni pentru copiii intre 0 si 2 ani

a€¢ o data la 3 ani si inainte de ciclul scolar pentru copiii intre 2 si 5 ani

a€¢ anual pentru scolari si adolescenti intre 6 si 19 ani

a€¢ o data la 2 ani pentru adultii intre 20 si 64 ani

a€¢ anual pentru varstnicii peste 64 ani

Totodata, specialistul spune ca orice dureri oculare puternice, convulsii, temperatura peste 38.3a°C, incapacitatea de a vorbi clar, stari de confuzie, delir, letargie, halucinatii sau modificari ale starii de constienta – lesin, lipsa de reactie, necesita urgent adresarea catre un medic.

Lentile protectoare impotriva razelor UV, dar si impotriva luminii albastre emise de monitoarele calculatoarelor ajuta si ele in protejarea sanatatii vederii, mai precizeaza dr. Beatrice Voiculescu.

Articolul precedentSocietatea Romana de Pneumologie, dezbatere cu jurnalisti pentru promovarea comunicarii eficiente despre pericolele fumatului
Articolul următorDr. Ioana Munteanu: 34% din populatia Romaniei este expusa fumatului pasiv, care este la fel de nociv ca si cel activ