Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, celebrată pe 5 mai

0
163

Organizaţia Mondială a Sănătăţii celebrează pe 5 mai, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor.

Campania mondială anuală “Salvează Vieți: Igiena Mâinilor”, coordonată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost lansată în 2009 și este o extensie a “Primului Apel Global pentru Siguranța Pacienților: Îngrijirile Curate sunt Îngrijiri Sigure”.

Campania a fost concepută pentru sprijinirea profesioniștilor din domeniul sănătății și reprezintă un efort major la nivel mondial pentru a îmbunătăți igiena mâinilor în cadrul îngrijirilor pentru sănătate.

Igiena mâinilor în contextul îngrijirilor pentru sănătate a salvat milioane de vieți în ultimii ani, fiind un indicator de calitate al sistemelor de sănătate sigure.

De asemenea, infecțiile pot fi prevenite printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor, iar efectele nocive asupra pacientului și cadrului medical pot fi evitate.

Totodată, dezinfectanții pentru igiena mâinilor pot preveni milioane de decese în fiecare an.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în fiecare an, sute de milioane de pacienţi din întreaga lume dezvoltă infecţii nosocomiale, dintre care o mare parte sunt cauzate de germeni rezistenţi la chimioterapicele antimicrobiene.

Din 100 pacienţi spitalizaţi, cel puţin 7 vor dobândi o infecţie în ţările dezvoltate, cel puţin 10 în ţările slab/mediu dezvoltate şi cel puţin 30 în departamentele de Terapie Intensivă

Cea mai frecventă modalitate de transmitere a infecţiilor nosocomiale este reprezentată de mâinile personalului medical, aşa încât igiena corespunzătoare a acestora stă la baza oricărui program de prevenţie şi control, cu rol important în reducerea transmiterii infecţiilor dar şi a diseminării germenilor rezistenţi.

Articolul precedentPeste 20% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus sunt asimptomatice, arată un studiu
Articolul următorDetectarea anticipată a epidemiilor, posibilă cu o tehnologie de analiză a apelor reziduale