Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale

0
419

Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale este marcată în fiecare an pe 17 mai. Afecțiunea este unul din principalii contributori la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră, unde are o prevalență de 45% în rândul adulților, potrivit Societății Române de Hipertensiune.

“Hipertensiunea arterială nedepistată la timp, netratată sau tratată incorect conduce la multiple complicații, dintre care cele mai de temut sunt accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă. Din păcate, în pofida unui arsenal de medicamente disponibile și accesibile pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, rata de control a acestei boli este mult prea mică. Doar 30% dintre pacienții tratați pentru hipertensiune arterială au, în mod constant, valori normalizate, adică sub 140/90 mmHg”, se arată într-un comunicat al Societății Române de Hipertensiune.

Hipertensiunea arterială, în contextul pandemiei de COVID-19

În contextul pandemiei de COVID-19, Societatea Române de Hipertensiune precizează că hipertensiunea arterială s-a identificat la un număr important de pacienți spitalizați pentru COVID-19, în unele raportări până la 40% din aceste cazuri, ceea ce a condus la supoziția că hipertensiunea arterială ar favoriza infecția cu SARS COV-2 și prognosticul ei nefavorabil.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, formele severe de COVID-2 evoluează în special la persoanele în vârsta de peste 65 de ani, în rândul cărora se află și mulți hipertensivi.

Hipertensiunea arterială nu influențează rata de mortalitate în COVID-19

Pe de altă parte, reprezentanții Societății susțin că analize statistice recente au indicat că hipertensiunea arterială nu influențează rata de mortalitate în COVID-19.

“O altă problemă foarte importantă pe care dorim să o abordăm este cea a siguranței tratamentului cu inhibitori de enzimă de conversie ai angiotensinei (IECA) sau antagonişti ai receptorilor de angiotensină de tip 1 (sartani). Datorită faptului că SARS COV-2 se leagă de o enzimă din căile respiratorii cunoscută sub denumirea ACE 2 a cărei activitate ar putea fi influențată de medicația mai sus menționată, au apărut temeri legate de faptul că IECA sau sartanii ar favoriza infectarea cu SARS COV-2 sau evoluția spre forme severe de boală. Societăți știinţifice prestigioase, precum Societatea Europeană de Cardiologie, Societatea Europeană de Hipertensiune Arterială sau societăți din America de Nord au exprimat punctul de vedere a numeroși specialiști care susțin utilitatea de necontestat a IECA și sartanilor în bolile cardiovasculare, inclusiv în hipertensiunea arterial”, se arată într-un comunicat al Societății Române de Hipertensiune.

În acest context, reprezentanții Societății susțin că nu există nici un fel de dovezi care să indice o creștere a riscului de COVID-19 la persoanele aflate sub tratament cu IECA/sartani și de aceea, pe baza datelor pe care le avem până în prezent, se recomandă continuarea tratamentului cu aceste medicamente.

Societatea Română de Hipertensiune recomandă activitate fizică susținută, de minimum 30 de minute într-o zi, în cel puțin trei zile pe săptămână, o alimentaţie variată, bogată în fructe și legume și un aport de sare de maxim 6 grame/zi sau menţinerea unei greutăţi normale sau scăderea în greutate la cei supraponderali sau cu obezitate.

De asemenea, Societatea recomandă control medical periodic pentru cei care nu se știu hipertensivi, cel puţin o dată pe an; pentru cei care se știu hipertensivi, ori de câte ori este nevoie pâna la optimizarea tratamentului și, ulterior la 6 luni-1 an.

O altă recomandare este respectarea schemelor de tratament instituite de medicii curanți.

Articolul precedentCe mesaj le-a transmis ministrul Vela celor care se adună în grupuri
Articolul următorHozoc, despre donarea de plasmă: E nevoie de implicarea puternică a statului