Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice 2017

0
26

Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este marcata astazi la nivel international, in semn de multumire pentru milioanele de donatori inscrisi in registrele donatorilor de celule stem hematopoietice din intreaga lume. Evenimentul a fost initiat de catre Asociatia Internationala a Donatorilor de Maduva.

Anul acesta, in Romania, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice marcheaza Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice in cadrul celei de a V-a editii a Campaniei „Doneaza o sansa la viata: Fii Eroul din umbra!”, alaturandu-se astfel celor peste 50 de tari care celebreaza aceasta zi. De asemenea, se doreste cu acest prilej constientizarea populatiei din tara noastra cu privire la importanta inscrierii in Registru si a donarii efective de celule stem hematopoietice.

Din cei 144 de pacienti romani transplantati cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neinruditi, doar 6 au gasit donatori compatibili in Romania.

Ad in title

„Avantajele existentei Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt acelea ca se afla in permanenta legatura cu Registre similare din intreaga lume si ca s-au implementat standarde si proceduri de lucru comune. Astfel, pentru pacientul roman cu indicatie de transplant medular, exista o baza internationala de cautare cu potentiali donatori compatibili. Cresterea numarului donatorilor inscrisi in Registrul local, din toate zonele tarii, creste sansa de a salva mai multi pacienti care sufera de cancer de sange sau alte boli hematologice severe. Obiectivul nostru principal este sa asiguram donatori compatibili pentru pacientii aflati la nevoie, iar un prim pas pentru ca sansa lor de supravietuire sa devina mai mare, este constientizarea importantei inscrierii unui numar cat mai ridicat de potentiali donatori romani in Registrul National. Fiecare donator roman conteaza si poate schimba soarta unui pacient bolnav din orice alta parte a lumii, asa cum un donator strain poate salva viata unui pacient roman.” a declarat dr. Aurora Dragomiristeanu, Directorul General al Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

La nivel mondial aproximativ 49% din totalul transplanturilor sunt realizate cu ajutorul donatorilor internationali. De altfel, mai mult de 70% dintre pacientii diagnosticati cu boli hematologice pentru care exista indicatie de transplant de celule stem hematopoietice au nevoie de un donator compatibil neinrudit, din Registrele internationale, potrivit datelor registrului national al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Mai mult, peste 50.000 de pacienti asteapta in fiecare an un donator neinrudit compatibil, aproape 50% dintre pacientii in cautarea unui donator gasind unul perfect compatibil in strainatate, conform datelor furnizate de Registru.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice 2017, Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din Romania a organizat mai multe activitati de informare si de promovare a donarii de celule stem, in cadrul campaniei „Doneaza o sansa la viata”: Fii Eroul din umbra!, derulate in 15 orase din Romania: Arad, Bacau, Brezoi, Bucuresti, Caracal, Cluj-Napoca, Galati, Iasi, Oradea, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Slatina, Slobozia, Targu Mures si Timisoara.

in Bucuresti, de Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice 2017, in Parcul Alexandru Ioan Cuza, a fost organizat un eveniment de sensibilizare cu privire la importanta donatorilor voluntari (neinruditi) de celule stem hematopoietice pentru pacientii care au nevoie de transplant medular. De asemenea, a avut loc si o conferinta de presa, in cadrul careia au fost prezentate ultimele date cu privire la activitatea Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice si la procedurile de transplant medular facilitate de Registru, atat pentru pacienti romani, cat si pentru pacienti straini.

Organizator: Registru National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

PR & Comunicare: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Articolul precedentTestarile genetice in sarcina – de ce este bine ca fiecare viitoare mama sa le aiba in vedere?
Articolul următorDiabetologia romaneasca marcheaza Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului 2017 la Timisoara