Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian: La cât va ajunge numărul deceselor până în 2040

0
409

Până în 2040, numărul femeilor din întreaga lume diagnosticate cu cancer ovarian va crește cu aproape 47% până la 434.184, conform ultimelor estimări, citate de worldovariancancercoalition.org.

Potrivit aceleiași surse, se estimează că numărul femeilor care mor de cancer ovarian în fiecare an va crește la 293.039, până în 2040.

În prezent, în fiecare an, aproximativ 300.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian, iar aproximativ 180.000 mor, în întreaga lume.

În acest context, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată în fiecare an pe data de 8 mai, prilejul prin care se urmăreşte o informare şi o educare a populaţiei cu privire la această boală, şi mai ales asupra simptomelor care pot fi confundate cu manifestările altor boli, în special a celor gastrointestinale.

Conştientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai uşor de tratat, crescând mult şansa de supravieţuire.

Stabilită în 2013, de către un grup de lideri din organizații ce militează împotriva cancerului ovarian din întreaba lume, Ziua Mondială a Cancerului Ovarian, este o zi a anului în care la nivel mondial ne ridicăm vocea în solidaritate în lupta împotriva cancerului ovarian, potrivit worldovariancancercoalition.org.

De când a început marcarea Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului ovarian, numărul manifestărilor a înregistrat o creştere continuă.

Majoritatea femeilor în momentul diagnosticării se află într-o fază avansată, ceea ce face mai dificilă aplicarea tratamentului. Întârzierea în diagnosticarea cancerului ovarian este datorată şi faptului că nu există un test de depistare precoce, iar simptomele sunt adesea confundate cu simptomele altor boli mai puţin severe. Ratele de supravieţuire a femeilor cu cancer ovarian se reduce la jumătate faţă de femeile cu cancer mamar a căror rată de supravieţuire la nivel mondial variază de la 80% la 90%.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) s-a alăturat asociaţiilor de pacienţi din întreaga lume, marcând, pentru prima dată în ţara noastră, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian în 2013.

La nivel mondial cancerul ovarian este cel de-al optulea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei şi ocupă locul 18 ca cel mai frecvent tip de cancer în ansamblu.

În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a cincea formă de cancer ca frecvenţă la femei şi în clasamentul celor 25 de ţări cu cele mai mari rate de cancer ovarian, în 2018, în România rata de creştere este estimată de 10,4 ocupând locul 20, rata cea mai mare fiind înregistrată în Serbia, urmată de Brunei.

Articolul precedentCum afectează COVID-19 sistemele de observație meteorologică
Articolul următorTătaru, despre decesele cauzate de coronavirus: Câte persoane au comorbidități