Ziua Internationala de lupta impotriva Cancerului Ovarian: depistat devreme, supravietuirea ajunge la peste 90%

0
48

Cancerul ovarian reprezinta una dintre cele mai periculoase forme de cancer feminin. Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual in lume cu cancer ovarian, iar peste 150.000 de femei decedeaza din cauza acestei forme de cancer, potrivit www.globocan.iarc.fr.

in Romania, datele Globocan arata ca anual, aproximativ 1900 de femei afla ca au cancer ovarian, iar 1020 de femei decedeaza din aceasta cauza.

in ceea ce priveste supravietuirea, doar 45% dintre femei inving boala in primii 5 ani de la diagnosticare, mai arata datele Globocan.

„Depistat in stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rata de supravietuire la 5 ani de 93%, insa doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticarii tarzii il reprezinta simptomele inselatoare.” spune medicul oncolog Dragos Median intr-un comunicat de presa transmis www.sanatateatv.ro.

Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai putin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Printre simptomele nespecifice se afla cresterea circumferintei abdominale sau balonarea de lunga durata, senzatia de satietate precoce, durerile in abdomen sau necesitatea frecventa de a urina.

Din 2013 pe 8 Mai se marcheaza Ziua Internationala de Lupta impotriva Cancerului Ovarian pentru diseminarea de informatii corecte legate de aceasta boala care are cea mai scazuta rata de supravietuire dintre toate cancerele din sfera ginecologica.

Articolul precedentMembrii Consiliului European pentru Evaluarea Medicala a Specialistilor se intalnesc in Romania
Articolul următorConf. dr. Patriciu Achimas-Cadariu: Au existat diferente de abordare, motiv pentru care am decis sa imi inaintez demisia