Ziua internaţională a luptei împotriva maladiei Lupus, marcată la 10 mai

0
251

Ziua internaţională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai, în vederea conştientizării la nivel mondial a bolii şi acordare de sprijin celor afectaţi şi familiilor acestora.

Lupusul este o boală cronică, autoimună, care poate deteriora orice parte a corpului (piele, articulaţii, organe). Ea este generată de un virus, întâlnit mai ales la femei, ce opreşte sistemul imunitar să mai facă diferenţa dintre substanţele şi celulele străine şi cele proprii. Astfel, sistemul imunitar produce anticorpi care distrug celulele corpului, producând de la inflamaţii şi răni până la distrugerea gravă a unor organe şi/sau desfigurare.

Semnele şi simptomele tind să dureze mai mult de şase săptămâni şi deseori, mulţi ani. Printre simptomele care pot să apară se numără febra, anemia, sensibilitatea la lumină, pierderea sau creşterea în greutate, probleme cu coagularea sângelui, convulsii, anxietate, depresie, pierdere de memorie, căderea părului.

Pentru diagnosticarea bolii specialiştii estimează că este nevoie, în medie, de patru ani şi de consultarea a trei medici diferiţi. Lupusul este dificil de diagnosticat întrucât prezintă simptome care imită adesea caracteristicile altor afecţiuni, variază mult de la un pacient la altul şi poate suferi modificări în timp.

Din cauza complicaţiilor cardiace şi renale pe care le poate genera, precum şi pentru faptul că nu există tratament curativ pentru aceasta boală, 15-20% dintre pacienţii cu lupus mor în decurs de 15 ani după diagnosticare, potrivit „Lupus Foundation of America”, citată de Agerpres.

La nivel mondial, peste 5 milioane de oameni suferă de efectele acestei maladii, potrivit datelor statistice. Această afecţiune apare în intervalul 15-44 de ani, femeile fiind mai predispuse.

La nivel global, organizaţiile internaţionale constituite pentru a lupta împotriva lupusului desfăşoară manifestări prin care cer sprijin în vederea finanţării cercetării medicale asupra acestei boli, şi, totodată, recunoaşterea la nivel mondial a lupusului ca o problemă importantă de sănătate publică.

Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internaţional, reprezentând 13 ţări, Ziua internaţională a luptei împotriva maladiei Lupus este susţinută de Federaţia Mondială Lupus. Aceasta este o coaliţie de organizaţii de pacienţi cu Lupus din întreaga lume, ce urmăreşte îmbunătăţire calităţii vieţii persoanelor afectate, potrivit worldlupusfederation.org şi worldlupusday.org.

Articolul precedentUMF Târgu Mureș: Peste 50 companii de top, prezente la evenimentul „Față în față cu angajatorii”
Articolul următorUMF Cluj-Napoca: Extensie universitară în Baia Mare, pentru pregătirea asistenților medicali generaliști