Ziua Internationala a Bolilor Rare, marcata pe 29 februarie

0
51

Ultima zi din februarie este dedicata Zilei Internationale a Bolilor Rare, campanie lansata in 2008 de catre Organizatia Europeana pentru Boli Rare (EURORDIS).

La nivelul anului 2016, se cunosc peste 8000 de boli rare, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Numarul acestor tipuri de boli, care au fost identificate in ultimii 20 de ani, a crescut cu peste 50%. in ceea ce priveste numarul cazurilor, acesta atinge cateva milioane la nivel global.

in Romania, numarul persoanelor cu boli rare nu se cunoaste cu exactitate. Tocmai de aceea, Alianta Nationala pentru Boli Rare Romania(ANBRaRo) este de parere ca o interventie centralizata, la nivel national, ar fi mai mult decat necesara pentru a se cunoaste numarul exact.

O boala rara reprezinta orice afectiune ce este prezenta la 1 din 2000 de persoane, potrivit EURORDIS. Statistica Comunitatii Europenearata ca in Uniunea Europeana, cel putin 30 de milioane de persoane ar putea fi afectate de una dintre cele peste 6.000 de boli rare existente in aceasta zona. Aceeasi sursa arata ca 80% din bolile rare sunt de origine genetica, in timp ce unele sunt rezultatul infectiilor (bacteriene sau virale), alergiilor si factorilor de mediu, iar altele pot fi degenerative sau proliferative.

in ceea ce priveste copiii, cel putin 50% din bolile rare sunt inregistrate la varste fragede, mai indica EURORDIS. Semnele si simptomele pot fi vizibile inca de la nastere sau din primii ani ai copilariei, insa jumatate din bolile rare se manifesta clinic la varsta adulta fiind insotite, in general, de dificultati motorii si/sau senzoriale.

Articolul precedentOMS: 2.4 milioane de persoane din toata lumea sunt diagnosticate anual cu epilepsie
Articolul următorInstitutul National de Endocrinologie „C.I. Parhon” a inaugurat un laborator de cercetare ultramodern