Ziua Europeană de Conștientizare a Antibioticelor, 18 noiembrie

0
62

Ziua Europeană de Conștientizare a Antibioticelor (EAAD) este marcată în data de 18 noiembrie, fiind o  inițiativă europeană de sănătate coordonată de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC).

În 2021, Ziua europeană a informării despre antibiotice este marcată printr-un eveniment digital, o campanie şi activităţi în social media, în perioada 18-24 noiembrie. În condiţiile determinate de COVID-19, se impune ca această problemă a rezistenţei la antimicrobiene să ajungă în atenţia întregii populaţii la nivel mondial, pentru a putea menţine eficienţa acestor medicamente în tratarea diverselor boli, potrivit www.ecdc.europa.eu.

În acest context se oferă o platformă şi sprijin pentru campaniile naţionale privind utilizarea prudentă a antibioticelor în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European (UE/SEE). În 2021, în condițiile pandemice actuale, evenimentul este marcat doar în format digital.

Raportul epidemiologic anual pentru anul 2019, care se bazează pe datele raportate la Reţeaua europeană de supraveghere a rezistenţei antimicrobiene (EARS-Net) pentru perioada 2015-2019, preluate din Sistemul european de supraveghere (TESSy) şi din stocarea descentralizată de date a ECDC pentru rezistenţa antimicrobiană şi infecţiile asociate asistenţei medicale, evidenţiază că cea mai frecvent raportată specie bacteriană a fost E.coli (44,2%), urmată de S.aureus (20,6%), K.pneumoniae (11,3%), E.faecalis (6,8%), P.aeruginosa (5,6%), S.pneumoniae (5,3%), E.faecium (4,5%) şi specii de Acinetobacter (1,7%), potrivit sursei citate.

Același raport arată pentru România un consum total de antibacteriene de uz sistemic, sector comunitar și spitalicesc, în anul 2019, exprimat ca doză zilnică la 1.000 de locuitori/ zi) de 25,8.

Rezistenţa la antibiotice este capacitatea microorganismelor de a combate acţiunea unuia sau mai multor antibiotice. Nu oamenii şi animalele devin rezistenţi la tratamentele cu antibiotice, ci bacteriile prezente în organismele lor.

În contextul creșterii rezistenţei la antibiotice și pe fondul descoperirii și comercializării a puține antibiotice noi, rezistenţa la acestea reprezintă în prezent o ameninţare majoră pentru sănătatea publică.

Fără antibiotice, întreaga omenirea s-ar putea întoarce la „epoca pre-antibiotice”, când transplanturile de organe, chimioterapia împotriva cancerului, terapia intensivă şi alte proceduri medicale nu ar mai fi posibile. Bolile bacteriene s-ar răspândi şi nu ar mai putea fi tratate, provocând moartea.

La numai 70 de ani de la introducerea antibioticelor, societatea, la nivel mondial, se confruntă cu posibilitatea unui viitor fără medicamente eficiente pentru tratarea infecţiilor bacteriene, se menţionează pe www.ecdc.europa.eu.

Articolul precedentNovavax ar putea primi autorizarea în UE a vaccinului său anti-COVID în „câteva săptămâni”
Articolul următorCseke Attila: Bugetul MS nu are asigurată suma pentru plata a 74.000 de angajaţi