Zentiva România contestă directiva UE pentru a proteja accesul pacienților la medicamente

0
188

Zentiva România a contestat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene Directiva UE privind tratarea apelor urbane (UWWTD), avertizând că noile reglementări vor impune costuri suplimentare industriei farmaceutice, punând astfel în pericol accesul pacienților europeni la medicamente generice esențiale, potrivit news.ro.

„Zentiva România a depus acţiune în justiţie la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, contestând Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale (UWWTD) pentru a proteja accesul la medicamente accesibile în Europa. Implementarea Directivei va duce la penurii de medicamente, lăsând pacienţii care au nevoie de aceste tratamente fără medicamentele de care depind în fiecare zi,” anunță compania într-un comunicat oficial.

Revizuirea Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale, adoptată la sfârșitul anului 2024 de Uniunea Europeană, are ca scop alinierea legislației europene cu obiectivele Pactului Verde European. Modificările includ măsuri menite să combată poluarea cu micro-poluanti și introducerea unui mecanism de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (EPR). Potrivit noii directive, industriile farmaceutică și cosmetică sunt cele care vor trebui să suporte costurile implementării noilor procese de tratare cuaternară la stațiile de tratare a apelor urbane pentru eliminarea micro-poluantilor.

„Europa are nevoie de legislaţie care să funcţioneze. Apa curată este esenţială pentru viaţa noastră şi pentru producţia de medicamente. Susţinem Pactul Verde european şi ambiţia Directivei UWWTD, dar nu putem accepta planul de implementare actual. Suntem 100% angajaţi să plătim partea noastră echitabilă. Dar Directiva duce la o taxă suplimentară astronomică, cu o povară disproporţionată asupra industriei medicamentelor generice. Nu putem finanţa acest lucru funcţionând într-un cadru extrem de reglementat,” a declarat Steffen Saltofte, CEO Zentiva România.

Zentiva solicită autorităților europene și statelor membre să reevalueze impactul acestei directive asupra industriei farmaceutice și a accesului pacienților la medicamente. „Susţinem Pactul Verde European şi obiectivul Directivei UWWTD de a proteja mediul înconjurător împotriva efectelor nocive ale apelor uzate urbane, prin stabilirea de reguli la nivelul Uniunii Europene pentru colectarea, tratarea şi evacuarea apelor uzate. Şi ne angajăm să contribuim, dar în mod echitabil. Lipsa de transparenţă este evidentă, deoarece nu ni s-au furnizat datele şi metodologia pe care Comisia Europeană le-a utilizat pentru a decide să facă exclusiv doar 2 industrii, cea farmaceutică şi cea a cosmeticelor, ca fiind responsabile pentru costurile tratării apelor urbane reziduale. Preocupările exprimate de numeroşi parteneri pe acest subiect au fost ignorate. Considerăm că această Directivă încalcă principiile fundamentale ale Uniunii Europene şi o evaluăm ca fiind discriminatorie şi disproporţionată. Implementarea Directivei în forma sa actuală va duce la scoaterea de pe piaţă a multor medicamente generice, din cauza lipsei de viabilitate economică, privând astfel de tratament persoanele care depind de acestea,” a declarat Simona Cocoş, director general Zentiva România & Moldova.

Compania Zentiva subliniază că deja investește în soluții ecologice, având stații proprii de tratare a apelor reziduale în incintă. „Trebuie să respectăm numeroase reglementări pentru a menţine calitatea înaltă şi siguranţa produselor noastre, preţurile noastre sunt reglementate, iar investiţiile în inovare ecologică nu sunt recompensate sau susţinute,” a adăugat Simona Cocoş.

Medicamentele generice sunt o parte esențială a sistemului de sănătate european, reprezentând 70% din medicamentele vândute pe piață, în ciuda faptului că reprezintă doar 19% din valoarea totală a pieței. Aceste medicamente contribuie semnificativ la economiile din bugetele de sănătate și facilitează accesul la tratamente de calitate pentru milioane de europeni.

„Este nevoie de un dialog urgent cu factorii de decizie politică ai UE şi cu toate părţile interesate pentru a găsi o soluţie adecvată şi echitabilă pentru asigurarea apei curate, fără a pune în pericol accesul la servicii medicale accesibile în Europa. Credem că accesul la servicii medicale ar trebui să fie un drept pentru toţi, nu doar un privilegiu,” au încheiat reprezentanţii companiei Zentiva.

În România, grupul Zentiva include companiile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A. și Labormed Pharma Trading S.R.L. (fosta Alvogen România SRL) și furnizează medicamente generice în peste 15 arii terapeutice. 1 din 11 medicamente achiziţionate din farmacii este produs de Zentiva, iar un medicament din 4 administrat în spitale este, de asemenea, un produs Zentiva, conform datelor IQVIA România, 2024.

Articolul precedentUPU-SMURD Bihor introduce o tehnică revoluționară de hemostază pentru salvarea pacienților cu traumatisme severe
Articolul următorCum arată Casa Mamei de la Spitalul Dr. Victor Gomoiu – primul spital din ţară cu spatiu propriu de cazare