Zaharul provoaca dependenta si probleme comportamentale

0
219

Zaharul poate provoca dependenta si probleme comportamentale, similare cu cele determinate de consumul de droguri precum cocaina sau heroina, conform unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Princeton din New Jersey. Mai mult, dependenta de zahar poate conduce pe termen lung si la dezvoltarea altor dependente, precum cea de alcool, informeaza specialistii.

Cercetatorii au administrat soarecilor de laborator mancare si zahar (25% glucoza si 10% sucroza, doze similare cu cele intalnite in bauturile racoritoare) 12 ore pe zi, pe o perioada de 3-4 saptamani. Specialistii au observat o crestere a substantei chimice dopamina in creierul soarecilor, in regiunea numita nucleus accumbens. Aceasta regiune a creierului este raspunzatoare pentru senzatiile de satisfactie, care urmeza administrarii unei doze de drog. Drogurile ridica nivelul de dopamina in aceasta zona a creierului, potrivit unor cercetari anterioare.

Dupa ce nu li s-a mai administrat zahar, nivelul de dopamina din creierul soarecilor de laborator a scazut. Potrivit cercetatorilor, acestia manifestau semne de anxietate si depresie si simteau nevoia de a consuma zahar. Dupa ce li s-a administrat din nou zahar, soarecii au consumat aceasta subtanta intr-o cantitate mai mare. in lipsa zaharului, soarecii de laborator au consumat mai mult alcool.

Articolul precedentDecesul unei femei insarcinate, in atentia MS!
Articolul următorO fetita din Marea Britanie a paralizat dupa ce a fost vaccinata impotriva cancerului de col uterin!