Voucher de 5.000 euro pentru nevăzători, pentru achiziționare unui dispozitiv ce citește și recunoaște fețe

0
58

Persoanele nevăzătoare sau cu probleme de vedere, care sunt apte de muncă, pot beneficia prin Ministerul Muncii și Protecției Sociale, de un voucher de 5.000 de euro cu ajutorul căruia pot achiziționa un aparat inovativ care să le faciliteze condițiile de viață și obținerea unui loc de muncă.

Aparatul, care folosește inteligența artificială, se montează pe rama ochelarilor și citește texte de pe orice suprafață, recunoaște bancnote, culori sau identifică fețele persoanelor ce se află în fața purtătorului.

Aparatul este o premieră pentru domeniul tehnologiei asistive și este adus pe piața din România de o companie din Israel.

Ad in title

“ OrCam MyEye 2.0 este, în acest moment, cel mai inovativ device medical pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe grave de vedere. O premieră pentru domeniul tehnologiei asistive, aparatul OrCam MyEye 2.0 folosește Inteligența Artificială (AI) pentru a recunoaște fețele persoanelor ce se află în fața purtătorului, poate citi texte de pe orice suprafață (digital/prinț) și recunoaște bancnote sau culori”, au anunțat inventatorii.

Aparatul este disponibil gratuit nevăzătorilor din România, prin fonduri europene, în cadrul Strategiei Naționale “O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități 2016- 2020”, prin care țara noastră s-a angajat să mobilizeze resursele necesare pentru eliminarea barierelor, astfel încât nicio persoană cu dizabilități să nu fie discriminată, marginalizată, exclusă sau abuzată, iar alegerile să îi fie respectate și sprijinite.

Device-ul pentru nevăzători poate fi obținut gratuit de persoanele nevăzătoare sau parțial nevăzătoare, cu ajutorul Ministerului Muncii, prin Programul de Finanțare „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”.

Și asta în condițiile în care, potrivit ambasadorului Israelului în România, David Saranga, în România există circa 100.000 de oameni care sunt fie nevăzători, fie au probleme de vedere.

“Scopul Orcam ar trebui să fie acela de a ajunge la toți. Nevăzătorii sau persoanele cu probleme de vedere nu se uită la televizor sau nu citesc ziarele. Provocare este aceea de a ajunge la acei oameni. Am scris Ministerului Muncii să solicit asistență în identificarea oamenilor care pot beneficia de acest dispozitiv”, a declarat Saranga.

Potrivit ambasadorului, în afară de beneficiile economice pentru societate, vorbim și despre beneficiile sociale ale unui asemenea dispozitiv, compania producătoare reușind să aducă fonduri europene în România pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din țara noastră.

La rândul său, Roxana Tarca, distribuitor al device-ului în România, a declarat că este eligibilă orice persoană adultă, între 18 și 64 de ani, care suferă de o dizabilitate și are un certificat de încadrare în grad de handicap în acest sens, și este aptă de muncă.

Potrivit Roxanei Tarca, persoana respectivă trebuie să se adreseze mai întâi Agenției de Plasare a Forței de Muncă, unde primul pas este că sunt înrolați într-un program de consultanță în vederea găsirii unui loc de muncă și mediere cu posibilii angajatori.

Ulterior, cu documentele primite de acolo, beneficiarul merge la Direcția Generală de Asistență și Protecție Socială din orașul de domiciliu și depune dosarul în vederea primirii voucherului.

 

Articolul precedentElevi, cadre didactice, personal medical şi angajaţi STB, testați pe banii Primăriei
Articolul următorGuvernul României marchează Ziua Mondială a Conștientizării Duchenne iluminând în roșu Palatul Victoria